Tradicionalno jelo koje ipak nije samo naše: Evo ko je još prisvojio punjene paprike i kako se prave

  • 4

Punjene paprike smatraju se jednim od omiljenih tradicionalnih srpskih jela.

Svi sastojci koji čine ovo magično jelo, više su nego korisni za naše zdravlje, a zamenom belog pirinča braon pirinčem dobijamo više biljnih vlakana, antioksidanata i vitamina B, ali i selena koji je glavno oružje u borbi protiv virusa.

Međutim, ono što je zanimljivo jeste da koliko je punjena paprika naše jelo, toliko je i grčko, ali je tamo prave na malo drugačiji način.

punjene paprike foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Recept za grčku punjenu papriku možete videti u nastavku.

Sastojci:

5 srednjih paradajza

5 većih paprika (u više boja)

3/4 džezve braon pirinča

1 srednja tikvica

1 manji patlidžan

1/2 džezve peršuna i mente

1-2 srednji crni luk

2 kašike pelata

5 kašika maslinovog ulja

So i biber

punjene paprike foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Priprema:

Dobro operite paradajz i paprike.

Isecite vrh svake paprike (bliže petiljci) i sačuvajte taj komad koji će kasnije služiti kao poklopac.

Očistite paprike od semenki i posolite ih iznutra.

Isto uradite i sa paradajzom (isecite samo vrh), ali ne tamo gde je petiljka bila već s druge strane. Kašikom polako ispraznite unutrašnjost paradajza, ali tako da kora i dalje ostane čvrsta i da je ne probušite. Posolite unutrašnjost.

Unutrašnjost paradajza koju ste ispraznili ostavite sa strane.

U jednu činiju iseckajte tikvicu, patlidžan (bez kore), ubacite peršun, mentu, jedan krompir, biber i luk.

Dodajte unutrašnjost paradajza (iseckano), pelat, maslinovo ulje, biber i so.

Na kraju ubacite i kuvanu braon rižu i umešajte sve sastojke zajedno.

Svaku papriku i paradajz punite jednom supenom kašikom smese koju ste pripremili. To znači da će vam trebati 10 kašika braon pirinča za pripremu.

Kada ih napunite, stavite "poklopac" i postavite ih u jedan pleh.

Iseckajte dva krompira i popunite rupe između paprika i paradajza.

Dodajte pola čaše vode u pleh i pecite na 200 stepeni sat vremena.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Золтан

    22. septembar 2019. | 12:56

    Колико је и српско и грчко јело, толико је и руско, украјинско, таџикистанско, бугарско, мађарско, румунско, пољско...да не наводим даље ;) Пуњене паприке се праве на свугде, са мало другачијим зачинима, према локалним традицијама и укусима 🌶🌶🌶🥩🥩🥩🍲🍲🍲🤓🤓🤓

    Podelite komentar

  • Mima

    22. septembar 2019. | 13:38

    A ono džezva, sve kaže

    Podelite komentar

  • PECA

    22. septembar 2019. | 16:19

    Bez 600-700 gr. mešanog mlevenog mesa ništa od punjene paprike.

    Podelite komentar