Starinski recept za ratluk od ruže, tradicionalni desert koji su nazivali "zadovoljstvom za grlo“
U starim srpskim kafanama kada naručite "komplet", dobićete šoljicu domaće, ili kako je najčešće zovemo turske kafe, komadić ratluka i čašu vode.
Reč ratluk, odnosno rahat-lokum prepostavlja se da potiče od arapske sintagme raha(t) al - holkum, koja znači "zadovoljstvo za grlo".
Veruje se da je prva prodavnica ovog jedinstvenog deserta koji se pravi od skrobnog brašna i šećera u prahu otvorena u Istanbulu 1776. godine. Iako se daas može kupiti u svakom supermarketu, svako ko poseti Tursku ne propusti da donese ovu poslasticu.
Starinski recept za ratluk od ruže
Namirnice:
- 1,5 kg šećera,
- 1,5 l vode,
- 250 g skrobnog brašna,
- ½ kesice limuntusa,
- 6-8 kapi esencije od ruže,
- šećer u prahu
Priprema: Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko. U drugom sudu rastopiti 250 g skrobnog brašna u 750 ml vode, dobro izmešati da nema grudvica, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano drvenom varjačom i nastaviti s kuvanjem na jakoj vatri, vodeći računa da smesa ne zagori. Dodati limuntus, prethodno rastvoren u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, smesa treba da se pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (otprilike 40 minuta). Dodati 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izliti u veću tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u šećer u prahu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Сале
Аууу рахатлук закон како од руже тако и с орајима!
Podelite komentar
sad ga necemo jesti
Mi smo mislili da je od zelatina
Podelite komentar