Šumadijska gibanica ili nikako drukčije! Tradicionalni srpski recept koji morate imati u kući
Tradicionalna šumadijska gibanica je toliko ukusna da posle nje nijednu drugu nećete praviti...
Priprema kora:
Kilogram brašna za razvijanje prosejati i zamestiti slanom vodom. U testo dodati i komad maslaca ili masti. Testo mesiti sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske. Od ove količine brašna napraviti 24 jufkice, svaku oklagijom malo rastanjiti, premazati toplom mašću, pa onda po 2 i 2 odjednom razvijati i ispeći.
Ispečene kore, još tople zavijati u čistu salvetu kako se ne bi ohladile, pošto će se tako lakše lomiti.
Priprema nadeva:
Pola kilograma sira, pola kilograma kajmaka i 10 žumanaca zajedno umutiti.
Umutiti čvrst sneg od 10 belanaca, pomešati ga sa sirom i kajmakom i dodati još malo mleka i masti da masa bude ređa.
U maslacom premazanu tepsiju slagati pečene kore koje ćete prethodno umočiti u nadev od kajmaka, sira i mleka, pa ih tako sve redom ređati dok se sva masa i kore ne utroše.
Gornja kora treba da bude nepečena.
Naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom, poprskati je maslacom i mlekom, a zatim dobro ispeći u rerni.
Neka se peče sat vremena.
Savet plus:
Tokom pripreme gibanice ili pite sa sirom u nadev stavite malo kvasca - gibanica će lepše narasti i lakše će se seći.
Video: Nisam jeo burek dva meseca: Jokić nasmejao novinare
(T.T./Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.