Lagan recept za jednu od omiljenih pita koju jedemo u Grčkoj: Bugacu uopšte nije teško napraviti

  • 0

Poznati grčki kuvar Akis Petretzikis podelio je jednostavan recept za originalnu slatku bugacu koja je omiljeni dezert mnogih od nas kada se nalazimo na letovanju u Grčkoj. Sada je i sami možete pripremiti na vrlo jednostavan način!

Sastojci:

270 gr šećera

6 jaja (4 cela + 2 žumanceta)

300 ml mleka

300 ml pavlake za kuvanje

2 vanilin šećera

1 prašak za pecivo

Kore za pite ili baklave

100 gr putera

smeđi šećer

šećer u prahu

cimet

Prvi korak:

bugaca foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Istopite puter na umerenoj vatri i premažite tepsiju.

Stavite prvo jednu koru preko celog dna, natopite je puterom, a zatim preko nje i drugu koju ćete takođe premazati samo puterom.

Ostale kore blago naprskajte puterom i jednu po jednu ređajte slažući ih kao harmoniku – jednu pored druge.

Ako ostane putera, prelijte ih (ne previše).

Stavite ih u rernu, ali pri vrhu da se peku 20 minuta (poenta je da dobiju zlatno-žućkastu boju).

Drugi korak:

Razlupajte četiri jaja, a od preostala dva uzmite samo žumace. Dodajte šećer i umešajte rukom.

Dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo, mleko i pavlaku za kuvanje. Dobro izmešajte sve.

Smesa treba da bude tečna.

Treći korak:

bugaca foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Pošto ste ispekli kore, izvadite ih iz rerne i polako polivajte kremom koji ste napravili - ravnomerno.

Nemojte da vas brine ako kore plivaju, to je normalno.

Kore odozgo pospite smeđim šećerom.

Vratite u rernu, smanjite na 180 stepeni i pecite još 20 do 30 minuta.

Gotovu pitu pospite šećerom u prahu i cimetom.

Prijatno!

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti