Volite pomfrit iz Mekdonaldsa? Recept uz koji ćete ga napraviti i u svojoj kuhinji

  • 2

Kada razmišljamo o idealnom prilogu za šniclu ili ribu, često je pomfrit prvo što nam padne na pamet. Svako ko bar jednom proba pomfrit u Mekdonaldsu, dobro pamti ukusni hrskavi zalogaj. Zahvaljujući poznatom lancu restorana ovaj prilog postao je popularan širom planete.

Poznata američka emisija o rušenju velikih mitova "MythBusters", pokušala da otkrije tajnu njegovog ukusa. Pred vama je recept savršenog pomfrita i možete ga slediti u sopstvenoj kuhinji.

Važna napomena: Ukoliko pravite duplu porciju, nemojte duplirati količinu ulja. Porcije krompira pržite u serijama, a prethodno u lonac ili fritezu ubacite 1/4 šolje ulja kikirikija i kašičicu svinjske masti (po želji).

- 2 Idaho krompira (može i krompir iz naših krajeva)

- 1/4 šolje kukuruznog sirupa

- 1/2 šolje vode

- 6 šoljica ulja kikirikija

- 1/4 šolje goveđe masti

- so po ukusu

- 1/2 kocke za goveđu supu (po želji)

Pomfrit Foto: Pixabay

1. Oljuštite krompir i isecite ga na uzane trake, debljine od  jednog centimetra i dužine od oko 10 centimetara.

2. U veliku posudu sipajte kukuruzni sirup i vodu, pri čemu treba voditi računa da se sirup rasporedi ravnomerno. Dodajte isečen krompir u tečnost i ostavite ga da stoji oko pola sata.

3. Dok pomfrit "odmara" u šerpi, ubacite ulje kikirikija u dubok lonac ili fritezu. Ulje se zagreva na temperaturi od 180 do 200 stepeni Celzijusa.

4. Pržite krompir minut do minut i po, pa ga izvadite kada poprimi žućkastu boju. Potom ga stavite na tanjir koji je prethodno obložen ubrusom i odmah ubacite u frižider na 10 do 15 minuta.

5. Dok se pomfrit hladi, prelijte ga mešavinom ulja od kikirikija i goveđe masti. Onda zagrejte preostalo ulje na oko 200 stepeni Celzijusa i dodajte ohlađeni pomfrit unutra. Pržite ga od pet do sedam minuta, dok ne dobije zlatno-braonkastu boju. Ocedite pomfrit od masnoće i stavite ga u duboku posudu.

6. Na kraju pospite so preko vrućeg pomfrita i odmah servirajte.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Nada

    19. januar 2020. | 17:09

    Ne lupetajte. Voda i ulje.

    Podelite komentar

  • Gluposti

    20. januar 2020. | 13:23

    A kalorija 2000-3000?

    Podelite komentar