![Kapreze torta Kapreze torta](https://xdn.tf.rs/2020/02/20/kapreze-torta-670x447.jpg)
Kolač koji je nastao iz čiste greške: Ima 4 sastojka i već 100 godina je najpopularniji u Italiji
Svi smo čuli za magično italijansko ostrvo Kapri, ali mnogi ne znaju za najpoznatiju poslasticu sa ovog mesta - tortu ili kolač Kapreze.
U pitanju je čokoladni klasik koji možete da pravite svakog dana kod kuće, i to od svega četiri sastojka!
Osim mesta na kojem je nastala, zanimljiv je i način kako je ova poslastica prvi put pripremljena - greškom.
Legenda kaže da je kuvar po imenu Karmin di Fjore 1920. godine prvi put napravio Kapreze tortu u jednoj zanatskoj radionici na Kapriju, i to kada mu je naređeno da napravi slatkiš za tri Amerikanca.
Kada je čuo da su u pitanju mafijaši Al Kaponea, kuvar je od straha zaboravio da u tortu stavi brašno. To, naravno, nije smeo da kaže, pa je slatkiš poslužio takvog kakav je ispao. I rezultat je bio sjajan! Njegova "torta s greškom" postala je jedna od najpoznatijih širom Italije, piše "Stil".
Recept za Kapreze tortu
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 150 g crne čokolade
- 200 g mlevenih badema
- 130 g putera
- šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema:
Čokoladu i puter otopite na pari, tako da dobijete fin krem. Ostavite da se ohladi. Žumanca odvojite od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg sa polovinom šećera u prahu. Žumanca umutiti sa ostatkom šećera, dodajte otopljen puter sa čokoladom, pa lepo umutite na slaboj brzini. Dodajte mlevene bademe, pa promešajte kašikom, a zatim veoma lagano umešajte i umućena belanca.
U dobro podmazan pleh ili obložen pek papirom sipajte smesu i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni, oko 30 minuta.
Čačkalicom proverite da li je pečeno, ali imajte u vidu da je osnovna odlika delikatne Kapreze torte to što u sredini treba da ostane vlažna i kremasta.
Pečenu i prohlađenu tortu pospite sa malo šećera u prahu i poslužite - najlepša je dok se jede topla.
Hrskava spolja, unutra mekana i kremasta, Kapreze torta će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj! Iako vam zbog sastojaka možda deluje "teško", ukus je neverovatno lagan i veoma prija uz šoljicu kafe.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.