• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ih pravilno skladištite, ove namirnice nemaju rok trajanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obično smo opterećeni rokom trajanja, jer ne želimo da bacamo namirnice. Na našu sreću postoje proizvodi koji mogu da traju zauvek

  • 0
med, tegla meda priroda Foto: Pixabay

Kad god konzumirate namirnice kojima je istekao rok, izlažete sebe i svoje bližnje riziku. Na sreću, postoje proizvodi koji nemaju rok trajanja, pa ne morate da brinete da li smete da ih jedete, kad ste ih kupili i da li ste zapisali kad ističe rok.

Bright side sastavio je listu od deset proizvoda koje ako pravilno skladištite mogu da traju zauvek.

Pirinač                                                                                  

Najbolja temperatura za skladištenje pirinča je 4.5C stepeni i  temperature iznad toga. Najbolje je da pirinač držite u plastičnim kutijama za hranu ili u staklenim teglama. Jedno istraživanje pokazalo je da ovako spakovan pirinač može da stoji do 30 godina, i neće izgubiti aromu niti nutritivnu vrednost. Važno je pomenuti i da je, za istraživanje korišćeno dva tipa riže: parboiled (dobija se posebnom obradom, da bi na kraju sačuvao više vitamina) i polirani pirinač.

Mleko u prahu

Mleko u prahu koje je proizvedeno prema svim zdravstvenim standardima može da stoji duži vremenski period, pri čemu neće izgubiti svoju nutritivnu vrednost. Naravno, kao i kod pirinča, veoma je bitnoda mleko stavite u odgovarajuću kutiju.

Soja sos

Soja sos može da stoji tri godine nakon što otvorite bocu. Ako se nalazi u odgovarajućoj boci, soja sos može da traje još duže, ali sve zavisi od toga kakav tip sosa je u pitanju, kako je procesuiran, proizveden, kojeg je kvaliteta, i temperature skladišta u kojem se nalazi.

Na primer, soja sos visokog kvaliteta može da se napravi samo procesom prirodne fermentacije. Taj proces može da traje nekoliko meseci, ali i  dve godine. Samo ovaj tip soja sosa može da traje više od tri godine. Zato bi trebalo da obratite pažnju na određene brendove, koji dodaju hemikalije kako bi ubrzali proces fermentacije.

Javorov sirup

Prema Asocijaciji proizvođava javorovog sirupa iz Masačusetsa, neotvorena boca javorovog sirupa može da stoji zauvek. Čak i posle otvaranja, možete da ga koristite nekoliko godina, ako ga držite u frižideru.

pasulj Foto: Pixabay.com

Pasulj

Istraživači sa jednog britanskog univerziteta otkrili su da pasulj nakon 30 godina stajanja promeni vizuelni izgled, ali je i dalje prihvatljiv za korišćenje u slučajevima nužde. Zaključili su da, kako bi trajao toliko dugo, mora da se skladišti u staklenim teglama.

So

So je mineral, ne proizvod, zato ne može da se pokvari. Naravno, mineral vrlo brzo upija vodu, pa se tokom vremena pretvori u veliki kamen. Na kraju krajeva, so zauvek ostaje so.

Važno je da zapamtite da jodirana so ima rok trajanja(jedna godina). U toku tih godinu dana, jod uglavnom isparava i so gubi svoj kvalitet, iako je vi i dalje možete koristiti kao običnu so za ručak.

Jaka alkoholna pića

Alkoholna pića poput votke, viskija, ruma i konjaka, nemaju rok trajanja. Važno je da ih držite pravilno zatvorene, na hladnom i tamnom mestu.

Sirće

Belo sirće je još jedan proizvod koji nema rok trajanja, ali ga morate pravilno skaldištiti. Ako želite da vam sirće dugo traje, najbolji način da ga očuvate je, da ga držite u njegovoj originalnoj boci, na hladnom i tamnom mestu, što dalje od izvora toplote.

Šećer

Kao i so, šećer može dugo da traje, pogotovo ako ga držite u odgovarajućoj posudi. Šećer kao i so, upija vodu iz vazduha i pretvara se u kamen, ali ne gubi svoj kvalitet. Šećer u prahu i braon šećer, ako se pravilno čuvaju mogu da traju dugo.

Med

Med je jedinstvena namirnica koja može da traje zauvek, zahvaljujući svom hemijskom sastavu koji otežava rast bakterija. Ako kupite zapečaćene tegle sa medom, možete da budete potpuno sigurni da se on neće pokvariti, jer neće doći u kontakt sa vazduhom i vodom.

Dok su iskopavali jednu od egipatskih piramida, arheolozi otkrili su nekoliko tegli sa medom. Procenili su da je med star između dve i tri hiljade godina. Arheolozi su ga otvorili i probali, bio je savršeno jestiv. Nekoliko godina kasnije u Americi, pronađen je med star 5.500 godina.

K.B.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti