Evo kako da u kućnim uslovima napravite pravi mocarela sir

Nepasterizovano mleko potražite kod prijatelja ili rodbine koji imaju krave i napravite omiljeni mocarela sir u kućnim uslovima.
Sastojci:
- 2 litre nepasterizovanog mleka
- sirće
- kockice leda
Priprema:
Mleko lagano zagrejte, ali ne sme da bude jako vrelo. Idealna temperatura je ona u kojoj prst možete da držite u mleku, a da vas ne opeče. Važno je da nije pregrejano.
U ugrejano mleko stavite 4 kašičice sirćeta. Lagano mešajte bez prekidanja.
Ovaj proces se odvija polako pa budite strpljivi i mešajte dok mleko ne počne da se odvaja i stvara sve veće grudvice.
Pokupite sir rukama, ocedite ga i napravite kuglu, pa ga stavite i zagrejanu vodu. Za to možete koristiti i tečnost ostalu nakon pravljenja sira - malo je zagrejte da bude vruća toliko koliko je potrebno da je možete pipnuti rukama.
U vrućoj vodi ga držite oko pet minuta pa iscedite rukama. Potom ga vratite, malo mešajte, iscedite i ponovite taj postupak dva do tri puta.
Nakon toga kuglicu sira stavite u ledenu vodu na minutu - dva - savet je da u vodu stavite kockice leda da bude što hladnija. Izvadite, ocedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta.
Nakon ovog postupka sir je spreman za jelo!
(Telegraf.rs/B.K.)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Žderač pica
Prava mocarela je od mleka bivolice
Podelite komentar