Evo kako da u kućnim uslovima napravite pravi mocarela sir

Nepasterizovano mleko potražite kod prijatelja ili rodbine koji imaju krave i napravite omiljeni mocarela sir u kućnim uslovima.
Sastojci:
- 2 litre nepasterizovanog mleka
- sirće
- kockice leda
Priprema:
Mleko lagano zagrejte, ali ne sme da bude jako vrelo. Idealna temperatura je ona u kojoj prst možete da držite u mleku, a da vas ne opeče. Važno je da nije pregrejano.
U ugrejano mleko stavite 4 kašičice sirćeta. Lagano mešajte bez prekidanja.
Ovaj proces se odvija polako pa budite strpljivi i mešajte dok mleko ne počne da se odvaja i stvara sve veće grudvice.
Pokupite sir rukama, ocedite ga i napravite kuglu, pa ga stavite i zagrejanu vodu. Za to možete koristiti i tečnost ostalu nakon pravljenja sira - malo je zagrejte da bude vruća toliko koliko je potrebno da je možete pipnuti rukama.
U vrućoj vodi ga držite oko pet minuta pa iscedite rukama. Potom ga vratite, malo mešajte, iscedite i ponovite taj postupak dva do tri puta.
Nakon toga kuglicu sira stavite u ledenu vodu na minutu - dva - savet je da u vodu stavite kockice leda da bude što hladnija. Izvadite, ocedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta.
Nakon ovog postupka sir je spreman za jelo!
(Telegraf.rs/B.K.)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Žderač pica
Prava mocarela je od mleka bivolice
Podelite komentar