Recept koji ćete godinama čuvati: Slatki hleb koji se u Grčkoj tradicionalno pravi na uskršnje jutro
![Uskrs pogaca Uskrs pogaca](https://xdn.tf.rs/2020/04/18/shutterstock1705072105uskrs-pogaca-460x0.jpg)
Cureki je tradicionalni grčki kolač koji se priprema za Uskrs.
Slatki hleb, naime predstavlja vaskrsenje Hristovo zato što brašno, uz pomoć kvasca, postaje živo i transformiše se u hleb. Uvek se priprema u obliku pletenice kako bi se, prema verovanjima oterali zli duhovi. Priprema se na uskršnje jutro, a u njemu uživa čitava porodica.
Mi vam ovoga puta donosimo recept najpoznatijeg grčkog kuvara Akisa Petretzikisa, koji smo i sami isprobali.
Sastojci:
Prva smesa
150 gr tvrdog brašna
120ml vode (sobna temperatura)
25gr kvasca
Druga smesa
200ml mleka
100gr maslaca
Kora od jedne narandže
300gr granuliranog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 jaja, srednje veličine
1 prstohvat soli
Treći deo smese
850gr tvrdog brašna
100gr rastopljenog maslaca
Premaz:
1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode
Listići badema
Priprema:
Prva smesa
Pomešajte brašno, vodu i kvasac. Umešajte testo i ostavite nekih 15-ak minuta da naraste.
Druga smesa
U šerpicu dodajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile i granulirani šećer.
Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine.
Pažnja! Ne želite da mešavina proključa. Sklonite čim se zagreje i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta.
Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno.
Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno mikserom na maloj brzini.
Treća smesa
Dodajte brašno i nastavite da „tučete“ miskerom još 10 do 15 minuta.
Dodajte još rastopljenog maslaca.
Kada testo postane kao guma, onda je konačno spremno.
Posebnu posudu premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat, sat i po da se udvostruči.
Priprema curekija:
![Uskrs pogaca Uskrs pogaca](https://xdn.tf.rs/2020/04/18/shutterstock618793415uskrs-pogaca-460x0.jpg)
Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela.
Oblikujte svaki u okrugle traje veličine oko 50cm.
Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu.
Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4.
Preklopite traku 4 preko trake 2.
Traku 1 preko trake 3.
Traku 2 preko trake 3.
Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu.
Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki.
Zagrejte rernu na 150 stepeni.
Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta.
Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode.
Pospite listićima badema.
Pecite 50-60 minuta.
Ohladite i poslužite.
Prijatno i srećan Uskrs!
(T.T./Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Adidas slanina iz Užica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
rea
lepo je ko voli taj ukus,ali ima dosta posla da se napravi ostajemo pri nasoj pogaci.
Podelite komentar
dixi
hvalaaaa na ovom receptu, obozavaaam cureki
Podelite komentar