• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalna letnja papazjanija je ručak posle kojeg više ništa nećete jesti ceo dan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima apsolutno sve što poželite

  • 1
letnja papazjanija foto-ilustracija: pixabay.com

Letnja papazjanija je jelo koje može činiti ceo ručak. Pre njega ipak valja izneti kakvo predjelo, dva-tri slana zalogaja. Posle jela poslužiti komadić sira i mnogo voća. Tako se dobija krasan, ukusan i lagan ručak.

Zapravo, ne morate se "kao pijan plota" držati svih sastojaka, ideja jela jeste da pomešate apsolutno sve sastojke i napravite lagan ručak.

Za 6 porcija potrebno je:

  • Kilo i po dobre, starije jagnjetine
  • 100 gr suvog svinjskog mesa
  • komad svinjske kožurice (čisto da se prekrije dno lonca)
  • 1 veća veza zeleni za supu (peršun, šargarepa, paškanat)
  • 1 kita peršunogo lista
  • struk celera
  • 1 kg dobrog zrelog paradajza
  • 1 kg krompira (uzeti sitniji da se ne mora seći u komade)
  • 1 glavičica kelja
  • 3-4 zelene paprike
  • 750gr mladog crnog luka
  • 3-4 glavice belog luka
  • 2-3 kriške limuna
  • 2-3 kriške limuna
  • 1/4 lovorovog lista
  • biber
  • so
  • 1 kašičica brašna
  • 1 mala kašičica aleve paprike
  • pola šolje vinskog sirćeta
  • 2dl belog vina

Priprema:

Meso iseći u komade, a suvo svinjsko u listiće, kao užičku pršutu, kožuricom prekriti dno lonca i sve dobro oprati.

Korenje od zeleni ostrugati, oprati, pa iseći u kolutiće, peršunovo i celerovo lišće iseckati, paradajaz takođe sitne komade.

Krompir, ako je sitan očistiti, oprati i ostaviti ucelo. U suprotnom ga iseći napola, po širini, kelj iseći u kriške, s korenom, da se lišće ne rastura.

Paprike takođe iseckati, a luk u tanke podjednako debele listiće. Beli luk očistiti i ostaviti u glavicama, a lovorov list iskidati u par komada.

Po dnu lonca staviti malo maslinovog ulja, pokriti ga svinjskom kužirocom, okrenuvši unutrašnju slaninastu stranu naviše. Spustiti u lonac od svake zeleni pomalo. Posoliti malo i posuti sitni i krupni biber, red mesa, koji listić suvog mesa, pa opet red zeleniša, pa red mesa.

Završiti redom paradajza.

U jednom sudu dobro pomešati vino, sirće, brašno i alevu papriku, pa time naliti lonac.

Prekrijti lonac pek-papirom, pokvašenim, pa staviti da se krčka na tihoj vatri 3 sata.

Prijatno!

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Kinder Jandt

    30. avgust 2020. | 16:40

    Toplo preporučujem biljni sir kao dodatak!

    Podelite komentar