Tradicionalna letnja papazjanija je ručak posle kojeg više ništa nećete jesti ceo dan

Letnja papazjanija je jelo koje može činiti ceo ručak. Pre njega ipak valja izneti kakvo predjelo, dva-tri slana zalogaja. Posle jela poslužiti komadić sira i mnogo voća. Tako se dobija krasan, ukusan i lagan ručak.
Zapravo, ne morate se "kao pijan plota" držati svih sastojaka, ideja jela jeste da pomešate apsolutno sve sastojke i napravite lagan ručak.
Za 6 porcija potrebno je:
- Kilo i po dobre, starije jagnjetine
- 100 gr suvog svinjskog mesa
- komad svinjske kožurice (čisto da se prekrije dno lonca)
- 1 veća veza zeleni za supu (peršun, šargarepa, paškanat)
- 1 kita peršunogo lista
- struk celera
- 1 kg dobrog zrelog paradajza
- 1 kg krompira (uzeti sitniji da se ne mora seći u komade)
- 1 glavičica kelja
- 3-4 zelene paprike
- 750gr mladog crnog luka
- 3-4 glavice belog luka
- 2-3 kriške limuna
- 2-3 kriške limuna
- 1/4 lovorovog lista
- biber
- so
- 1 kašičica brašna
- 1 mala kašičica aleve paprike
- pola šolje vinskog sirćeta
- 2dl belog vina
Priprema:
Meso iseći u komade, a suvo svinjsko u listiće, kao užičku pršutu, kožuricom prekriti dno lonca i sve dobro oprati.
Korenje od zeleni ostrugati, oprati, pa iseći u kolutiće, peršunovo i celerovo lišće iseckati, paradajaz takođe sitne komade.
Krompir, ako je sitan očistiti, oprati i ostaviti ucelo. U suprotnom ga iseći napola, po širini, kelj iseći u kriške, s korenom, da se lišće ne rastura.
Paprike takođe iseckati, a luk u tanke podjednako debele listiće. Beli luk očistiti i ostaviti u glavicama, a lovorov list iskidati u par komada.
Po dnu lonca staviti malo maslinovog ulja, pokriti ga svinjskom kužirocom, okrenuvši unutrašnju slaninastu stranu naviše. Spustiti u lonac od svake zeleni pomalo. Posoliti malo i posuti sitni i krupni biber, red mesa, koji listić suvog mesa, pa opet red zeleniša, pa red mesa.
Završiti redom paradajza.
U jednom sudu dobro pomešati vino, sirće, brašno i alevu papriku, pa time naliti lonac.
Prekrijti lonac pek-papirom, pokvašenim, pa staviti da se krčka na tihoj vatri 3 sata.
Prijatno!
Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Iva Lorens na Perwoll Fashion Weeku
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kinder Jandt
Toplo preporučujem biljni sir kao dodatak!
Podelite komentar