Žerbo kocke na starinski način: Božanstven kolač pun oraha i čokolade koji se topi u ustima
![Žerbo kocke, foto screenshot Youtube Žerbo kocke, foto screenshot Youtube](https://xdn.tf.rs/2020/10/13/zerbo-kocke-460x0.jpg)
Ukusi detinjstva se nikada ne zaboravljaju, a na balkanskim prostorima ne postoji mama, baka ili tetka koja nije pravila Žerbo kocke. U nekim kućama ovo je bio kolač koji se služio posle nedeljnog ručka, ponegde su ga domaćice pravile samo za slave i božićne praznike, a u današnje vreme je nepravedno zaboravljen zahvaljujući dostupnosti gotovih kolača koje možemo da kupimo u svakoj prodavnici.
Ako želite da se podsetite detinjstva i da uživate u vrhunskom spoju čokolade, pekmeza od kajsija i oraha, napravite Žerbo kocke na starinski način.
Za testo:
- 4 žumanceta
- 180 grama masti
- 3 supene kašike šećera
- 200 mililitara mleka
- pola paketića kvasca
- 500 grama brašna
Za fil:
- 250 grama mlevenih oraha
- 250 grama šećera
- 10 supenih kašika džema od kajsija
Za preliv:
- 200 grama čokolade za kuvanje
- tri kašike mleka
- kocka putera (20-30 grama)
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i izmrvljen svež kvasac, kao i dve kašike brašna, pa ostavite da odstoji desetak minuta da kvasac nadođe. Umutite mast sa žumancima, dodajte ih mešavini sa kvascem, pa postepeno dodajte brašno i sve dobro izmesite. Znaćete da je testo pripremljeno kad počne da se odvaja od prstiju.
Podelite testo u četiri loptice, pa ih pospite sa malo brašna, prekrijte krpom i ostavite sat vremena da stoji na sobnoj temperaturi.
Posle sat vremena razvucite sve četiri loptice od testa oklagijom u dimenzijama pleha u kom ćete peći kolač. Pleh namažite mašću ili uljem, spustite prvu koru od testa, premažite je džemom od kajsija, pospite trećinom šećera i trećinom mlevenih oraha, pa preko nje stavite drugi deo testa. Ponovite filovanje i isti postupak primenite i za treću koru od testa. Kad preko trećeg fila stavite četvrtu koru od testa prekrijte kolač krpom i ostavite ga još malo da naraste.
Kolač pecite pola sata u rerni na 180 stepeni. Ukoliko primetite da gornja kora brzo tamni, prekrijte kolač aluminijumskom folijom i nastavite da ga pečete.
Izvadite i pustite da se ohladi, pa ga prelijte vrućom čokoladom rastopljenom sa mlekom i puterom.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Predlog
Umesto 4 zumanceta stavite 2 cela jajeta. Osim secera i oraha mozete po korama staviti suvog grozdja prethodno potopljenog u rumu, soku, vodi...
Podelite komentar