• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žerbo kocke na starinski način: Božanstven kolač pun oraha i čokolade koji se topi u ustima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad poželite nešto slatko, neka ovo bude vaš izbor - nećete se pokajati!

  • 1
Žerbo kocke, foto screenshot Youtube Žerbo kocke, foto screenshot Youtube

Ukusi detinjstva se nikada ne zaboravljaju, a na balkanskim prostorima ne postoji mama, baka ili tetka koja nije pravila Žerbo kocke.  U nekim kućama ovo je bio kolač koji se služio posle nedeljnog ručka, ponegde su ga domaćice pravile samo za slave i božićne praznike,  a u današnje vreme je nepravedno zaboravljen zahvaljujući dostupnosti gotovih kolača koje možemo da kupimo u svakoj prodavnici.

Ako želite da se podsetite detinjstva i da uživate u vrhunskom spoju čokolade, pekmeza od kajsija i oraha, napravite Žerbo kocke na starinski način.

Za testo:

  • 4 žumanceta
  • 180 grama masti
  • 3 supene kašike šećera
  • 200 mililitara mleka
  • pola paketića kvasca
  • 500 grama brašna

Za fil:

  • 250 grama mlevenih oraha
  • 250 grama šećera
  • 10 supenih kašika džema od kajsija

Za preliv:

  • 200 grama čokolade za kuvanje
  • tri kašike mleka
  • kocka putera (20-30 grama)

Priprema:

Zagrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i izmrvljen svež kvasac, kao i dve kašike brašna, pa ostavite da odstoji desetak minuta da kvasac nadođe. Umutite mast sa žumancima, dodajte ih mešavini sa kvascem, pa postepeno dodajte brašno i sve dobro izmesite. Znaćete da je testo pripremljeno kad počne da se odvaja od prstiju.

Podelite testo u četiri loptice, pa ih pospite sa malo brašna, prekrijte krpom i ostavite sat vremena da stoji na sobnoj temperaturi.

Posle sat vremena razvucite sve četiri loptice od testa oklagijom u dimenzijama pleha u kom ćete peći kolač. Pleh namažite mašću ili uljem, spustite prvu koru od testa, premažite je džemom od kajsija, pospite trećinom šećera i trećinom mlevenih oraha, pa preko nje stavite drugi deo testa. Ponovite filovanje i isti postupak primenite i za treću koru od testa. Kad preko trećeg fila stavite četvrtu koru od testa prekrijte kolač krpom i ostavite ga još malo da naraste.

Kolač pecite pola sata u rerni na 180 stepeni. Ukoliko primetite da gornja kora brzo tamni, prekrijte kolač aluminijumskom folijom i nastavite da ga pečete.

Izvadite i pustite da se ohladi, pa ga prelijte vrućom čokoladom rastopljenom sa mlekom i puterom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Predlog

    14. oktobar 2020. | 09:50

    Umesto 4 zumanceta stavite 2 cela jajeta. Osim secera i oraha mozete po korama staviti suvog grozdja prethodno potopljenog u rumu, soku, vodi...

    Podelite komentar