Dunavski talasi su ponos vojvođanske trpeze, mnogi kažu da je ovo jedan od najukusnijih kolača

 ≫ 
  • 1
Dunavski talasi; foto screenshot Youtube Dunavski talasi; foto screenshot Youtube

Ljubitelji slatkiša neće moći da ostanu ravnodušni kada prvi put probaju Dunavske talase, kolač koji se tradicionalno pravi u Vojvodini kao poslastica posle nedeljnog ručka.  Vojvođanske domaćice obično ga peku u plehu koji se dobija prilikom kupovine šporeta, jer kolač može da stoji danima van frižidera, a da ne promeni ukus. Zapravo, što duže stoji to je bolji, ali kad ga jednom napravite i probate teško da će vam potrajati duže od dva dana! Dunavski talasi su lagani za pripremu, sastojci nisu skupi , a i sam postupak pripreme je vrlo jednostavan i brz.

Sastojci: 

  •  šest jaja
  • 300 grama višanja (mogu i višnje iz kompota)

Za prvo testo:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • prašak za pecivo
  • 100 mililitara mleka
  • 100 mililitara ulja

Za drugo testo:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • dve kašike kakao praha
  • prašak za pecivo
  • 100 mililitara mleka
  • 100 mililitara ulja

Za krem: 

  • 250 grama putera
  • dve kesice pudinga od vanile
  • sedam kašika šećera
  • 600 mililitara mleka   

Za preliv: 

  • 50 grama putera
  • 100 grama čokolade za kuvanje

Priprema:

Kora: Za prvo testo umutite tri jaja i 15 kašika šećera, pa dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Za drugo testo ponovite postupak, samo dodajte i kakao.

Tepsiju obložite papirom, sipajte žutu smesu, izravnajte površinu, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.

Fil: U šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte sedam kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodajte prašak za puding. Kuvajte puding dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte ohlađeni puding i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine.

Preliv: Izlomite čokoladu, dodajte puter, pa stavite da se rastopi.  Mlaku glazuru prelijte preko fila i ostavite sat vremena da se čokoladna glazura stegne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • 5544

    21. oktobar 2020. | 18:17

    I jesu, moj omiljeni N°1!Toppp👍👍👍

    Podelite komentar