Ledene kocke - recept za kremast i sočan kolač koji nećete moći da prestanete da jedete

 
 ≫ 
  • 2
Ledene kocke Ledene kocke; foto screenshot Youtube

Osamdesetih godina prošlog veka hrvatska bombonjera “Ledene kocke” bila je popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Po uzoru na ovaj slatkiš, domaćice su osmislile domaći kolač koji podseća na tada popularnu bombonjeru, a koji je, naravno, mnogo jeftiniji i kremastiji od nje.

Tako su nastale “Ledene kocke”, koje su pobedile “zub vremena”, pa se i danas rado prave u mnogim domovima.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašika kakao praha
  • kesica praška za pecivo

Preliv

  • 20 kašika šećera
  • malo vode

Fil:

  • litar mleka
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika gustina ili brašna
  • 250 grama margarina ili putera

Glazura:

  • 100 grama čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Odvojite žumana od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte šećer, još malo mutite, pa kada smesa postane čvrsta umešajte žumanca, brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte kašiku kakao praha i dodatno promešajte kašikom ili varjačom.

Tepsiju namažite uljem ili mašću, dodajte malo brašna koje ćete ravnomerno rasporediti po plehu i stavite u frižider da se stegne. Zatim ulijte smesu za koru i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Testo je gotovo kada se ivice kolača odvoje od pleha.

Ušpinujte 20 kašika šećera sa malo vode, pa kada tečnost vri tri do pet minuta prelijte je preko prohlađene kore.

Sipajte litar mleka u šerpu, dodajte šećer i kuvajte dok ne provri. U zasebnoj posudi pomešajte 10 kašika gustina ili brašna sa malo vode, tako da dobijete smesu gustine kao za puding ili palačinke, pa ulijte u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, pa mu dodajte puter ili margarin i sve dobro umutite mikserom.

Fil stavite preko natopljene kore, pa preko njega ravnomerno rasporedite glazuru od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete na tihoj vatri rastopiti 100 grama čokolade i tri kašike ulja.

Gotov kolač stavite u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • plavi safir

    25. oktobar 2020. | 19:32

    U biskvit treba dve kašike kakao, malo je jedna. Za fil je puno litar mleka. 500-700 ml je dovoljno. I nikako margarin, samo maslac jer je ukus mnogo lepši. Ako nešto znam da pravim onda su to ledene kocke.

    Podelite komentar