Vi ste rekli da vam je omiljeno srpsko jelo sarma, a mi vam dajemo 3 recepta za pripremu
Rezultati ankete portala "Telegraf" pokazali su da je najomiljenije srpsko jelo sarma. Ni druga jela u anketi nisu zaostajala, ali je sarma osvojila 48,4 odsto, odnosno najviše glasova.
U nastavku teksta možete da pročitate tri različita recepta za pripremu ovog jela.
Klasična sarma:
Tradicionalno jelo koje je preživelo sve ispite vremena i s pravom nosi titulu omiljenog među svim generacijama.
Predstavlajmo vam recept za autentičnu starinsku srpsku sarmu sa kiselim kupusom i mlevenim mesom.
Sastojci:
- 2 kg mlevenog mešanog mesa
- so, biber i biber u zrnu
- veća glavica crnog luka
- 2 šolje pirinča
- listovi kiselog kupusa
- suva rebra, suvi vrat ili suva šunka sečeni na režnjeve, dimljena slanina
- nekoliko listova lovora
- ulje ili mast
- 2 kašike slatke aleve paprike i kašičica ljute tucane
- kašika šećera
Priprema:
Sarma je dobra samo ako se sprema u velikoj količini, što ne bi trebalo da predstavlja problem. Sarma je jako dobrog ukusa i kad se podgreva.
Za sarmu je veoma važno kakav ćete kupus odabrati. Kupus ne sme da ima velike tvrde žile. Listovi kupusa treba da su meki i lepe žute boje. Odvojte listove kiselog kupusa i nožem im odstranite zadebljani deo srednje žile. Odvojte samo one listove koji su dovoljno veliki da se od njih može smotati sarma. Ostatak glavice isecite na rezance, i stavite na dno lonca ili šerpe u kojoj će se sarma kuvati. Ostavite nekoliko velikih listova da njima na kraju prekrijete sarmu.
Probajte kupus. Ako je preslan ili prekiseo, operite listove pod mlazom hladne vode.
Kada ste spremili kupus, pređite na spremanje nadeva.
Isecite sitno luk. Uzmite polovinu spremljene slanine i iseckajte je na kockice. Pirinač operite u nekoliko voda. U tiganju zagrejte dve kašike ulja ili masti, pa na njemu propržite luk. Kada luk lepo porumeni, stavite mleveno meso.
Kada se meso upola proprži posolite i pobiberite po ukusu, stavite aleve paprike, i na kraju dodajte seckane slaninice. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre. Postoji običaj da se u ovu masu doda jedno živo jaje da bi se masa vezala.
Posle toga napunite pripremljene listove nadevom i smorajte ih. U šerpi u kojoj ćete kuvati sarmu u vrelo ulje stavite alevu papriku, kratko propržite i dno pokrijte listovima kupusa. Skinite s vatre, poređajte sarme i nalijte hladnom vodom.
Kuvajte na tihoj vatri oko dva sata.
Video: Najsmešniji izbori hrvatskog pevača: Sarma mi je u životu sve!
Posna sarma
Sarma od lista vinove loze je jedno od najomiljenijih posnih jela u Srba. Znamo da je nemoguće da je niste probali, ali verujemo da ovaj recept donosi potpuno novi ukus u kome ćete uživati.
Sastojci:
- 30-40 listova vinove loze
- 1 šolja pirinča
- 1 šargarepa (rendana)
- 1/2 kg crnog luka (iseckanog)
- ulje
- 1 krompir (rendan)
- 50 g sojinih ljuspica (poparenih)
- 50 g suncokreta (samlevenog)
- so i biber
- aleva paprika
Priprema:
Listove vinove loze preliti vrelom vodom i ostaviti u posudi da omekšaju. Zasebno na šporetu zagrejati ulje, dodati luk i sve propržiti. Staviti alevu papriku i dodati bareni pirinač i sve ostale pobrojane sastojke. Doterati ukus fila po želji. Posudu u kojoj će se sarma kuvati naliti uljem, staviti neki list odozdo, pa ređati pažljivo zavijene sarme.
Kada sve sarme zavijete i poređate u posudu, odozgo prekriti lišćem vinove loze. Naliti vodom da ogrezne, pritisnuti blago velikim poklopcem i kuvati na tihoj vatri. Zapržiti sarmu zaprškom sa malo brašna, ali bez aleve paprike.
Niskokalorična sarma
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 200 gr šampinjona
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 300 gr ćurećeg mesa
- 60 gr pirinča
- 1 paradajz
- 50 ml belog vina
- 3 supena kašika mešavine začina
- 60 ml vode
- 1 supena kašika paradajz sosa
Priprema:
Odvojite listove kupusa od glavice i blanširajte ih u ključaloj vodi 2-3 minuta. Sitno naseckajte šampinjone i prepržite ih na maslinovom ulju dok voda iz šampinjona ne ispari. Mešavinu začina za sarmu prelijte vinom i ostavite da odstoji par minuta sa strane. U šerpi prokuvajte vodu, paradajz sos i mešavinu začina.
U posudu stavite sitno iseckano ćuereće meso, paradajz iseckan na kockice (bez kore), pirinač, ohlađene šampinjone i vino sa mešavinom začina.
Sa listova kupusa skinite zadebljanja pri korenu i stavite ih na dno šerpe. Prethodno, sa smesom, popunjene sarmice poredajte na dno šerpe i prelijte mešavinom paradajz sosa i začina.
Sarmice kuvajte 15-20 minuta dok pirinač ne omekša.Poslužite toplo sa pire ili kuvanim krompirom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dragudavac
Trećina mlevenog mesa i dve trećine pirinča.Inace za taj prvi novokompanovani recept mozete i 'ladno i ćevape da stavite u sarmu.,,,😂
Podelite komentar
RashaNS
Ništa bez raštana iz Hercegovine.
Podelite komentar
Mara
U BiH se ne proprzi meso.
Podelite komentar