Crni pepeo, najsočniji kolač sa čokoladom i kafom koji će vam popraviti ovaj tmurni dan
Kada idemo u goste, najčešće što kupujemo kao mali znak pažnje su kafa i čokolada. Spoj ova dva ukusa je neodoljiv, svi ga vole, pa zato i ne čudi što su i recepti za najomiljenije kolače i torte bazirani na čokoladi i kafi.
U današnje vreme zbog brzog tempa života domaćice nemaju vremena, a često ni novca da prave raskošne torte sa orasima i bezbroj filova koji se kuvaju na pari kakve su pravile naše bake. To, ipak, ne znači da se porodica ne može povremeno počastiti dobrim kolačem sa čokoladom i kafom čija priprema ne iziskuje mnogo vremena.
Sastojci:
- dva jaja
- šolja (200 mililitara) mleka
- pola šolje (100 mililitara) ulja
- jedna i po šolja šećera
- tri četvrtine šolje kakao-praha
- kesica praška za pecivo
- kafena kašičica sode bikarbone
- pola kafene kašičice soli
- kesica vanilin šećera
- šoljica skuvane kafe (domaće ili espreso)
Za glazuru:
- 100 grama čokolade
- tri supene kašike ulja
- pet supenih kašika mleka
- tri supene kašike šećera
Priprema:
U veću činiju razlupajte jaja, dodajte šećer, brašno, mleko, ulje, kakao-prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, vanilin šećer i šoljicu skuvane kafe. Ako ste odlučili da kolač pravite sa domaćom kafom, ne morate je proceđivati. Sve dobro sjedinite varjačom, pa izlijte u podmašćen i brašnom posut pleh. Pecite pola sata na 180 stepeni.
Kad se kolač ispeče, izbockajte ga viljuškom, pa preko njega prelijte glazuru (samo rastopite sve sastojke na tihoj vatri) i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Po želji, u testo možete da dodate maline, kupine ili višnje; kolač će imati finu voćnu aromu koja se odlično nadopunjuje sa aromama kafe i čokolade.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kaliopi otpevala čuveni hit na početku revije Bate Spasojevića
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sasasasa
A koliko brasna
Podelite komentar