Toliko puta ste jeli ovaj kolač, a kladimo se da niste znali kako se on zove na srpskom jeziku
Većina domaćica ima svoj adut kad su u pitanju sočni starinski kolači – baklave, tulumbe ili razne vrste pita čiji se recepti prenose s kolena na koleno. Pašina pita spada u kategoriju sočnih pita koja je danas pomalo zaboravljena, a po ukusu ne može da se meri sa većinom modernih kolača. U poslastičarnicama ćete je često naći kao kadaif, ponos orijentalne kuhinje.
Sastojci:
- 6 jaja
- kilogram brašna
- kilogram oraha
- 250 grama suvog grožđa
- 750 grama šećera
- 250 grama masti
- malo soli
Priprema:
Umesite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše. Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i pita biti hrskavija.
Za to vreme sameljite kilogram oraha i dodajte im 250 grama suvog grožđa. U šerpi zagrejte 250 grama masti i tom vrelom mašću namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih vrelom mašću, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i kristal šećerom. Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče, a dok se pita peče pripremite sirup.
U šerpu sipajte 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite pleh u rernu da testo upije sav sirup. Po želji, pre služenja na tacnu stavite nekoliko polovina jezgra oraha.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Atifa iz Novog Pazara dobila dete u 62. godini i ćerkica Ajlina joj je sve: Imaju samo jednu želju
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
FANTOM
Dok samo pročitah kako se pravi kadaif mogao sam dvaput stići do slastičarne i zasladit se.
Podelite komentar
Mislili
Ste na kadaif... Da, da tradicionalna srBska poslastica....
Podelite komentar
Secerna bolest
750gr secera ide... Neka hvala...
Podelite komentar