Šumadijski kupus sa mesom, slaninicom i čvarcima: Recept koji će vas najbolje ugrejati ove zime
Naša tradicionalna kuhinja mnogim turistima je fascinantna, a nije strano ni da se naši recepti dele širom sveta. Pa, u suret praznicima, kako bi trpeza bila bogata, evo i šumadijskog kupusa po originalnom receptu.
U nekim krajevima Srbije domaćice spremaju ovaj kupus kao svadbarski, ali ne stavljaju čvarke.
Sastojci:
- 4 kg kiselog kupusa
- 300 gr svinjskog mesa
- 300 gr junećeg mesa
- 300 gr kobasica
- 500 gr suvih rebara
- 200 gr čvaraka
- 400 gr suve slanine
- so, biber, aleva paprika
Priprema:
Iseckajte kupus na krupnije komade. Meso iseckajte na sitnije komade i posolite ga, a suva rebra operite u mlakoj vodi.
U veći lonac ili zemljani sud stavite na dno nekoliko listova suve slanine, pa red iseckanog kupusa, svinjskog mesa, pa ponovo kupusa.
Potom stavite red kobasica, pa kupusa. Isto uradite i sa junećim mesom, suvim rebrima, slaninom i čvarcima - između svakog reda mesa stavljajte red kiselog kupusa. Odozgo stavite ponovo slaninu sečenu na listove, a potom prekrijte sa nekoliko celih listova kupusa.
U litar vode izmešajte začine, pa prelijte sadržaj lonca tako da sve ogrezne.
Krčkajte nekoliko sati na tihoj vatri.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Boža zemunac
Super, ali posle posta.
Podelite komentar
Миодраг
Можда кад прође пост.
Podelite komentar
Dunja
Mmmmmmm...
Podelite komentar