Vasilica sa medom – obavezna na trpezi za Mali Božić: Po ovom receptu pravile su je naše bake

Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom. Običaj je da se 14. januara, na Mali Božić, u domaćinstvima u Srbiji sprema obredni kolač nazvan vasilica.
U različitim delovima Srbije vasilica se pravi na drugačiji način – u Vojvodini je prave u vidu manjih hlepčića i premazuju medom, u južnoj Srbiji pune sirom, u Homolju vasilicu prave od kukuruznog brašna, a ponegde je običaj da ovaj obredni kolač bude napravljen od ručno rađenog lisnatog testa.
Donosimo vam recept za vasilicu koja se premazuje medom i koju bi, po tradiciji, trebalo jesti za doručak.
Sastojci:
- 20 grama kvasca
- pola kafene kašičice šećera
- kafena kašičica soli
- pola litra tople vode
- kilogram brašna
- 50 mililitara ulja
- med
- mleveni orasi i jezgra oraha (po želji)
Priprema:
Izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo tople vode i malo brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte ostatak brašna, so, ostatak vode i ulje, i mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.
Premesite, prekrijte testo krpom i ostavite ga da „odmori“ pola sata. Onda testo još jednom premesite, pa oblikujte pogačice i stavite ih u podmazan pleh.
Pecite na 200 stepeni dok vasilice ne porumene, pa ih premažite medom, pospite mlevenim orasima, ukrasite polovinom jezgra oraha i jedite dok su tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.