
Priprema svetosavskih pereca je veoma stari običaj, koji je i danas opstao, a verovatno je omiljeni običaj najmlađih članova domaćinstva. Pomoću ovog recepta možete jednostavno da pripremite perece.
Sastojci:
- 3 dl mleka
- 3 dl vode
- 2 dl ulja
- 1 kockica kvasca
- 2 kašike soli
- 1 kašika šećera
- 1 kg brašna
Slani preliv:
- 2 kašike soli
- 4 kašike brašna
- 1 dl vode
Priprema:
Pomešati vodu i mleko, udrobiti kvasac, dodati šećer i promešati. Zatim sipati ulje, i polako dodati već pomešano brašno i so. Umesiti glatko testo i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Staviti testo na radnu površinu, blago premesiti i kidati količinu koja staje u šaku.
Napraviti nekoliko valjaka i ređati ih jedno pored drugog zatim premazati uljem sa svih strana i ostaviti da odmori 15-20 minuta.
Pouljenim dlanovima blagim pritiskom na testo stanjiti valjak na željenu dužinu i debljinu. Uhvativši testo na dva kraja, prebaciti jednu preko druge, okrenuti, a krajeve smestiti ispod gornjeg dela testa formirajući perecu.
Ostaviti testo na par minuta, zatim poređati perece na tepsiji obloženoj papirom za pečenje i staviti u zagrejenu rernu na 200 stepeni i peći 5-7 minuta, dok ne krenu blago da rumene.
Dok se perece spremaju napraviti preliv. Pomešati so i brašno postepeno dodavajući vodu uz stalno mešanje. Preliv je spreman kada se ne lepi za kašiku.
Kada perece dobiju blago rumenu boju izvaditi ih iz rerne i posuti slanom tečnošću, zatim vratiti u rernu na dva minuta.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.