Domaće princes krofne, pune ukusnog fila: Recept za tradicionalnu poslasticu koja se topi u ustima

Svako ko voli kremaste kolače, neće odoleti princes krofnama. Mnoge mlade domaćice najradije kupuju gotove „princeze“ u poslastičarnici, jer im ne polazi za rukom da naprave hrskavo testo.
Trik je u tome da bi testo za "princeze" trebalo staviti u već dobro zagrejanu rernu i ne otvarati vrata rerne dok krofne nisu ispečene – tako će biti iznutra vazdušaste, a spolja hrskave.
Iako je u današnje vreme popularno praviti princes krofne sa pudingom od vanile, naše bake su fil spravljale od mleka, žumanaca, šećera, brašna i vanil-šećera koji ovom kolaču daje posebnu aromu.
Sastojci za testo:
- 250 ml vode
- 100 ml ulja
- 150 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jajeta
Fil:
- litar mleka
- 4 žumanca
- 5 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 5 kašika brašna
- 150 gr putera
Priprema:
Najpre napravite fil, jer će mu biti potrebno više vremena da se ohladi.
Umutite žumanca sa šećerom i brašnom, pa ulijte kafenu šoljicu hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, sipajte krem od žumanaca i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, pa dodajte puter i vanilin šećer, i mutite mikserom dok krem ne postane gladak.
Dok se fil hladi, napravite testo za krofnice.
Sipajte vodu i ulje u šerpu, pa stavite da se kuva. Kad provri, sklonite sa vatre i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Vratite na ringlu i brzo mešajte dok se masa ne zgusne i počne da se odvaja od ivica šerpe.
U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno mešanje. Špricem ili kašičicom formirajte krofnice, pa ih ređajte na pleh obloženom pek papirom.
Pecite krofnice u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa kad budu gotove ostavite ih da se ohlade.
Ohlađene krofnice rasecite, nafilujte kremom i, po želji, pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vesna
Ja 30 godina pravim fil od jaja i mleka i nikad se nisu pokvarile. Drzim ih u frizideru, ali zasticene od mirisa drugih namirnica i nema problema. Ja nikad nisam pravila fil sa putrom ili margarinom - bude tezak, mastan i tesko svarljiv. Da bi fil bio lagan i vazdusast, u mleko se ukuvaju samo izmucena zumanca sa secerom i brasnom a cvrsti sneg od belanaca se dodaje na kraju i lagano mesa.
Podelite komentar
tea
ako rerna nije dobra nista od princeza bolje kupiti gotove korpice a krem sam skuvati.
Podelite komentar
Bojana Bg
Ja ih pravim sa filom od pudinga i odlicne su.Takodje stavljam prasak za pecivo u testo.
Podelite komentar