Domaće đevrek kifle: Spolja hrskave, a iznutra mekane kao duša

 
  • 0
đevrek kiflice Printskrin: Youtube/ Domaći Recepti

Fantastičan recept za đevrek kifle koji se prenosi s kolena na koleno.

Sastojci:

  • 200 ml  mleka
  • 200 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 10 gr suvog kvasca
  • 1-1,5 kašika soli
  • 2 cela jaja
  • 800 gr brašna
  • 125 gr putera ili maslaca

Priprema:

U jednu posudu sipati toplo mleko i vodu. Dodati šećer, kvasac i malo brašna pa promešati. Zatim dodati ulje, jedno jaje i jedno belance, pa još malo brašna i na kraju so.

Sve dobro izmešati. Nastaviti mešanje sve dok je to moguće, a na kraju umesiti testo postepeno dodavajući brašno.

Kada je testo umešeno i još uvek je malo lepljivo, dodati 40 grama maslaca i rukama dobro "istiskati" testo, kako bi se maslac dobro ugradio u testo.

Pokriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji na toplom mestu i naraste.

Posle toga testo premesiti pa podeliti na onoliko delova koliko peciva želite da dobijete, zavisno da li želite da ono bude veće ili manje.

Svaki komadić testa oblikovati u lopticu. Uzimati po jednu lopticu i oklagijom razvući u elipsu.

Premazati puterom, povući nožem po testu nekoliko linija, ali ne seći do kraja. Testo umotati u oblik valjka, uhvatiti krajeve, malo rastegnuti pa uviti u krug, pišu Domaći recepti.

Poslagati u pleh i ostaviti 20 minuta da odstoji. Posle 20 minuta u žumance dodati kašiku mleka, umutiti pa premazati pecivo. Po želji posuti susamom. Đevrek kifle se peku na 200 stepeni 20 minuta.

Pogledajte i video:

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti