Domaće đevrek kifle: Spolja hrskave, a iznutra mekane kao duša
Fantastičan recept za đevrek kifle koji se prenosi s kolena na koleno.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 10 gr suvog kvasca
- 1-1,5 kašika soli
- 2 cela jaja
- 800 gr brašna
- 125 gr putera ili maslaca
Priprema:
U jednu posudu sipati toplo mleko i vodu. Dodati šećer, kvasac i malo brašna pa promešati. Zatim dodati ulje, jedno jaje i jedno belance, pa još malo brašna i na kraju so.
Sve dobro izmešati. Nastaviti mešanje sve dok je to moguće, a na kraju umesiti testo postepeno dodavajući brašno.
Kada je testo umešeno i još uvek je malo lepljivo, dodati 40 grama maslaca i rukama dobro "istiskati" testo, kako bi se maslac dobro ugradio u testo.
Pokriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji na toplom mestu i naraste.
Posle toga testo premesiti pa podeliti na onoliko delova koliko peciva želite da dobijete, zavisno da li želite da ono bude veće ili manje.
Svaki komadić testa oblikovati u lopticu. Uzimati po jednu lopticu i oklagijom razvući u elipsu.
Premazati puterom, povući nožem po testu nekoliko linija, ali ne seći do kraja. Testo umotati u oblik valjka, uhvatiti krajeve, malo rastegnuti pa uviti u krug, pišu Domaći recepti.
Poslagati u pleh i ostaviti 20 minuta da odstoji. Posle 20 minuta u žumance dodati kašiku mleka, umutiti pa premazati pecivo. Po želji posuti susamom. Đevrek kifle se peku na 200 stepeni 20 minuta.
Pogledajte i video:
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.