Čuveni naučnik je navodno poslednji dinar dao za ovu pitu: Recept za omiljeni slatkiš Mihajla Pupina
Predstavljamo vam recept za pitu, za koju se smatra da je bila omiljena našeg čuvenog naučnika Mihajla Pupina.
Naime, Pupin je u svojoj dvadesetoj godini odlučio da nastavi školovanje u Pragu, a posle toga zbog finansijskih problema odlučio je da se preseli u Ameriku. Bio je "bez prebijene pare", a navodno je poslednjih pet centi u džepu potrošio na pitu sa šljivama.
Evo kako je Pupin opisao taj slučaj u autobiografiji "Sa pašnjaka do naučenjaka":
- Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija.
Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica!
A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista.
Kasnije je u Vojvodini počela da se priprema ova izuzetna pita koja nosi njegovo ime, čiji recept je pripremio poznati srpski kuvar Nenad Gladić.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 2 dl mleka
- prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
Fil:
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- pola kašičice vanilin šećera
Priprema:
Šljive oljuštiti i izvaditi koštice i po želji šljive posuti cimetom.
U posudi pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita tekstura.
U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati meko, jedno jaje i još jedno žumance. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od posude. Po potrebi dodati još brašna.
Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.
Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mimi
Lenja pita sa šljivama i višnjama.
Podelite komentar
Joj
Nije to originalni recept pa se nemože tako ni zvati — fale tu koštice i to u većem broju!
Podelite komentar