Vazdušaste lepinje punjene sirom i krompirom, mekane i slasne: Recept koji osvaja na prvi zalogaj
Ima li šta lepše nego kad dan započnete vrućim domaćim lepinjama punjenim ukusnim nadevom? Za ljubitelje testa donosimo recept koji se lako priprema, a prikladan je i za doručak i za večeru.
Sastojci za testo:
- 400 ml mleka
- 1 suvi kvasac
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 500 gr brašna
Za fil:
- 600 gr krompira
- 100 ml mleka
- 200 gr rendanog sira
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- susam, kim, suncokret, semenke bundeve, morska so (po želji)
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako, pa dodajte šećer i kvasac i ostavite da se aktivira. Potom dodajte brašno, ulje i so. Umesite mekano testo, pa ga pokrijte krpom i ostavite pola sata da odstoji.
Oljuštite krompir, skuvajte ga i izgnječite kao za pire. Krompiru dodajte mleko i sir i dobro sjedinite. Masa bi trebalo da bude gusta.
I testo i fil podelite na četiri dela i oblikujte lopte.
Razvucite testo u krug, pa na sredinu testa stavite loptu od fila. Obmotajte testo oko fila i opet prstima rastanjite, pa oblikujte lepinju i stavite je na pek papir kojim ste obložili pleh.
Isto uradite sa preostale tri lopte od testa i fila.
Prekrijte krpom lepinje i ostavite ih da odstoje još dvadesetak minuta. Prstima napravite mala udubljenja na testu, pa premažite žumancetom i uljem i pospite susamom, kimom, semenkama suncokreta, semenkama bundeve, morskom solju...
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta. Služite toplo sa jogurtom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.