Spolja hrskave, a unutra mekane: Recept za najbolje, mirisne perece iz vaše kuhinje

 
 
  • 0
Perece, testo Foto: Pixabay

Omiljeno pecivo za doručak većini ljudi su upravo perece. Mirisnim, svežim, vrućim perecama iz pekare retko ko može da odoli. Međutim, nisu uvek takve dostupne. Zato je idealno imati dobar i proveren recept za mekane perece, koje uvek možete napraviti sami kod kuće.

Kada jednom probate ovako pripremljeno pecivo, uvek će biti vaš prvi izbor.

Sastojci: 

  • 800 gr brašna
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 500 ml tople vode
  • 1 dl ulja

Za slani preliv:

  • 50 gr brašna
  • 20 gr soli
  • 60 ml vode

* ili krupna morska so, susam, kim za posipanje

Priprema:

Kvasac sa malo tople vode, od ukupne količine, i šećerom razmutite i sačekajte da proradi.

U posudu za mešenje sipajte brašno, so, dodajte nadošli kvasac, ostatak tople vode i ulje. Umesite testo prvo varjačom, a onda rukom. Posudu ostavite sa strane da testo naraste i udvostruči se.

Za to vreme priremite slani preliv. U manjoj posudi izmešajte so i brašno, pa dodajte polako hladnu vodu i umutite sve u homogenu smesu, bez grudvica.

Smesa treba da bude prilično gusta, ali da može da curi sa kašičice.

Naraslo testo premesite i podelite na 10 delova, svaki deo oblikujte u lopticu, pokrijte krpom i ostavite da narasta još 10 minuta.

Potom svaki komad razvaljajte u dugačku nit od oko 70 cm i savijte u oblik perece. Savijenu perecu, sa šavovima na dole, stavite na pleh.

Rernu zagrejte na 250 stepeni i pecite perece dok blago ne porumene. Tada ih prelijte slanim prelivom i vratite još 5 minuta u rernu dok se blago ne zarumene, a preliv osuši.

* Ukoliko perece pravite sa kimom, morskom solju ili susamom, na još nepečeno testo stavite posip po izboru i pecite.

Izvadite perece iz rerne i uživajte u njihovom ukusu!

Prijatno!

(Telegeraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kaliopi otpevala čuveni hit na početku revije Bate Spasojevića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti