Griz kolač sa višnjama, bez jaja i ulja: Slatko zadovoljstvo koje ćete praviti i kad nije post
![foto Pixabay foto Pixabay](https://xdn.tf.rs/2021/04/27/cake-53561321920-460x0.jpg)
U poslednjoj nedelji Vaskršnjeg posta domaćice su već iscrpele mnoštvo ideja za pripremu jela i poslastica na vodi. Zavirili smo u sveščice naših baka i pronašli recept koji je nekada bio i te kako popularan, a onda je, s dolaskom novih kulinarskih trendova, nepravedno pao u zaborav.
Griz kolač sa višnjama pravi se bez kapi ulja i bez jaja, nije skup i mogu da ga naprave i apsolutni početnici u kuhinji.
U osnovi, ovaj kolač je suv, ali ako volite sočne kolače možete ga preliti ušpinovanim šećerom sa dodatkom soka od višanja.
Sastojci:
- 200 gr brašna
- 100 gr griz brašna
- 150 gr šećera
- 200 ml vode
- 10 kašika džema od kajsija
- prašak za pecivo
- 300 gr višanja
- 100 gr šećera u prahu
Za preliv
- 200 gr šećera
- 100 ml vode
- 100 ml soka od višanja
Priprema:
U činiju sipajte brašno, griz brašno i prašak za pecivo, pa dodajte kristal šećer i sve sjedinite. Potom lagano dodajte vodu i mutite varjačom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte i džem, još jednom dobro promešajte, pa ulijte u pleh koji ste obložili pek papirom.
Pecite na 180 stepeni desetak minuta, pa izvadite pleh iz rerne, pospite višnje po površini kolača i vratite ga u rernu da se ispeče.
Kad je kolač gotov, pospite ga šećerom u prahu i služite.
Ukoliko volite sočnije kolače, sipajte šećer, vodu i sok od višanja u šerpicu, pa stavite da provri. Kad se na površini pojavi pena, sklonite šerpicu sa šporeta, pa vrućom tečnošću prelijte ohlađen kolač i ostavite da odstoji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.