Griz kolač sa višnjama, bez jaja i ulja: Slatko zadovoljstvo koje ćete praviti i kad nije post

 ≫ 
  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

U poslednjoj nedelji Vaskršnjeg posta domaćice su već iscrpele mnoštvo ideja za pripremu jela i poslastica na vodi. Zavirili smo u sveščice naših baka i pronašli recept koji je nekada bio i te kako popularan, a onda je, s dolaskom novih kulinarskih trendova, nepravedno pao u zaborav.

Griz kolač sa višnjama pravi se bez kapi ulja i bez jaja, nije skup i mogu da ga naprave i apsolutni početnici u kuhinji.

U osnovi, ovaj kolač je suv, ali ako volite sočne kolače možete ga preliti ušpinovanim šećerom sa dodatkom soka od višanja.

Sastojci:

  • 200 gr brašna
  • 100 gr griz brašna
  • 150 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 10 kašika džema od kajsija
  • prašak za pecivo
  • 300 gr višanja
  • 100 gr šećera u prahu

Za preliv

  • 200 gr šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml soka od višanja

Priprema:

U činiju sipajte brašno, griz brašno i prašak za pecivo, pa dodajte kristal šećer i sve sjedinite. Potom lagano dodajte vodu i mutite varjačom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte i džem, još jednom dobro promešajte, pa ulijte u pleh koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 180 stepeni desetak minuta, pa izvadite pleh iz rerne, pospite višnje po površini kolača i vratite ga u rernu da se ispeče.

Kad je kolač gotov, pospite ga šećerom u prahu i služite.

Ukoliko volite sočnije kolače, sipajte šećer, vodu i sok od višanja u šerpicu, pa stavite da provri. Kad se na površini pojavi pena, sklonite šerpicu sa šporeta, pa vrućom tečnošću prelijte ohlađen kolač i ostavite da odstoji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti