• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Griz kolač sa višnjama, bez jaja i ulja: Slatko zadovoljstvo koje ćete praviti i kad nije post

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinski recept za slatkiš koji se brzo pravi, a što duže stoji to je bolji, i može se služiti u dve varijante

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

U poslednjoj nedelji Vaskršnjeg posta domaćice su već iscrpele mnoštvo ideja za pripremu jela i poslastica na vodi. Zavirili smo u sveščice naših baka i pronašli recept koji je nekada bio i te kako popularan, a onda je, s dolaskom novih kulinarskih trendova, nepravedno pao u zaborav.

Griz kolač sa višnjama pravi se bez kapi ulja i bez jaja, nije skup i mogu da ga naprave i apsolutni početnici u kuhinji.

U osnovi, ovaj kolač je suv, ali ako volite sočne kolače možete ga preliti ušpinovanim šećerom sa dodatkom soka od višanja.

Sastojci:

  • 200 gr brašna
  • 100 gr griz brašna
  • 150 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 10 kašika džema od kajsija
  • prašak za pecivo
  • 300 gr višanja
  • 100 gr šećera u prahu

Za preliv

  • 200 gr šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml soka od višanja

Priprema:

U činiju sipajte brašno, griz brašno i prašak za pecivo, pa dodajte kristal šećer i sve sjedinite. Potom lagano dodajte vodu i mutite varjačom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte i džem, još jednom dobro promešajte, pa ulijte u pleh koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 180 stepeni desetak minuta, pa izvadite pleh iz rerne, pospite višnje po površini kolača i vratite ga u rernu da se ispeče.

Kad je kolač gotov, pospite ga šećerom u prahu i služite.

Ukoliko volite sočnije kolače, sipajte šećer, vodu i sok od višanja u šerpicu, pa stavite da provri. Kad se na površini pojavi pena, sklonite šerpicu sa šporeta, pa vrućom tečnošću prelijte ohlađen kolač i ostavite da odstoji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti