• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svečana trpeza za Vaskrs: Recepti za vrhunsku gozbu u kojoj ćete uživati sa porodicom i prijateljima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve na jednom mestu – od predjela, preko čorbe i glavnog jela do torte

  • 2
Hrana restoran hotel Foto: Shutterstock

Vaskršnja trpeza trebalo bi da bude bogata i raskošna, kako bi i godina do narednog Vaskrsa bila berićetna i uspešna za sve članove porodice.

Ukoliko nemate ideju šta da pripremite, donosimo vam predloge za kompletan ručak – od predjela, preko čorbe, glavnog jela i torte.

Predjelo

Slane oblande

Sastojci:

  • pakovanje oblandi
  • 400 gr sira
  • 100 gr majoneza
  • 125 gr putera
  • 300 gr pavlake
  • 300 gr šunke
  • 200 gr kačkavalja

Priprema:

Umutite puter mikserom, dodajte sir, majonez i pavlaku, pa sve dobro izmešajte da se fil sjedini.

Prvu koricu oblande namažite ovim nadevom, pa preko nadeva poređajte listiće šunke. Stavite drugu koricu oblande i ponovite postupak. Kad utrošite sav materijal, premažite oblandu ostatkom fila i odozgo narendajte kačkavalj.

Stavite oblandu da odstoji preko noći, pa je ujutro isecite na kocke i služite.

slana oblanda; foto screenshot Youtube/Kuvajmo lako slana oblanda; foto screenshot Youtube/Kuvajmo lako

Prolećna čorbica od zelja

Sastojci:

  • 3 kašike putera
  • 3 mlada crna luka
  • 3 krompira
  • 2 veze zelja
  • kafena kašičica soli
  • litar vode
  • kocka za supu
  • čaša kisele pavlake
  • vlašac

Priprema:

U dublju šerpu stavite maslac, pa kad se rastopi spustite iseckan luk i dinstajte desetak minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani krompir, pa nastavite sa dinstanjem. Krompir bi trebalo da malo uhvati koricu, tako će čorba biti ukusnija.

Potom sipajte vodu, so, biber, kocku za supu i iseckano zelje. Kuvajte čorbu još pola sata. Na kraju je izblendajte, pa pre služenja dodajte kiselu pavlaku i sitno iseckan vlašac.

foto Pixabay foto Pixabay

Glavno jelo

Špikovana svinjetina u crnom vinu

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog buta
  • 150 g pancete
  • 3 šargarepe
  • 5 kiselih krastavaca
  • 1,5 dl vode
  • 1 dl crnog vina
  • 2 čena belog luka
  • so, biber, malo tucane čili papričice, bosiljak, majoran

Priprema:

Šargarepu, pancetu i krastavčiće isecite na deblje štapiće, pa nožem na jednoj strani mesa napravite dublje džepove i u njih ugurajte štapiće šargarepe, pancete i krastavčića. Isto ponovite i sa suprotnom stranom mesa.

Meso dobro posolite i ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim ga ispržite sa svih strana na vrućem ulju ili masti, pa ga prebacite u pleh, prelijte masnoćom iz posude u kojoj ste ga pržili, dolijte vodu, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko sat vremena.

Zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta da se uhvati korica. Odlijte masnoću iz tepsije, sipajte je u šerpu, stavite da se zagreje, pa dodajte sitno iseckan beli luk, a onda i crno vino i začine. Kuvajte dok začini ne puste aromu, a alkohol ne ispari. Ovim sosom prelijte meso i ostavite barem sat vremena da upije.

foto Pixabay foto Pixabay

Poslastica

Šerpa torta sa čokoladom i orasima

Kora:

  • 2 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 12 kašika mleka
  • 13 kašika brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašika ulja

Fil:

  • 1l mleka
  • 15 kašika šećera
  • 250 gr margarina/putera
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 150 gr mlevenog keksa
  • 200 gr mlevenih oraha

Preliv:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • malo slatke pavlake

Priprema:

Umutite jaja, dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo, kakao, mleko i ulje.

Smesu sipajte u šerpu koju ste prethodno namazali uljem ili mašću i posuli brašnom. Pecite na 180 stepeni dok se kora ne odvoji od ivice šerpe ili posude sa obručem.

Na isti način ispecite i drugu koru.

Obe kore presecite na pola.

U veliku šerpu sipajte mleko, margarin (ili puter), šećer i čokoladu, pa kad mleko provri dodajte mlevene orahe i mleveni keks.

Polovinu jedne kore stavite u šerpu ili posudu sa obručem, prelijte je vrućim filom, stavite drugu koru, pa i nju zalijte filom, i tako utrošite i drugu koru koju ste takođe presekli na dva dela. Ostatkom fila prelijte tortu i ostavite je da prenoći.

Sutradan skinite obruč – videćete da je torta upila sav fil i da nigde ne curi. Po želji, ukrasite tortu jezgrima oraha.

Rastopite čokoladu sa malo slatke pavlake, pa prelijte preko torte i ostavite da se glazura stegne.

čokoladna torta; foto screenshot Youtube/Emilina kuhinja čokoladna torta; foto screenshot Youtube/Emilina kuhinja

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Мики

    1. maj 2021. | 13:39

    Васкрс је искључиво породични празник,никакви пријатељи не долазе у посету!

    Podelite komentar

  • Ceca

    1. maj 2021. | 15:22

    Nista bez sarme🥰🥰

    Podelite komentar