• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Štrudla sa sirom i blitvom, mekana kao duša: Recept za kiselo testo koje uspeva svima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Malo drugačija, slana štrudla, pravi je izbor za doručak ili večeru

  • 0
Štrudla sa sirom i spanaćem Foto: Shutterstock

Miris i ukus mekog, urolanog, pečenog testa filovanog raznim nadevima koje su naše bake pravile, vraća nas u detinjstvo. Recept za štrudlu sa sirom i blitvom nije mnogo zahtevan, a pruža nezaboravno zadovoljstvo našim nepcima.

Štrudla je tradicionalna nemačka poslastica čiju su recepturu vojvođanske domaćice dovele do savršenstva, a nema skoro nikoga ko je odoleo čarima onih sa makom, džemom ili orasima.

Češće je pravimo slatku, ali i varijanta sa sirom i blitvom je odličan izbor za večeru ili za doručak.

Sastojci:

  • 900 gr brašna (plus 100 gr za radnu površinu) 
  •  40 gr svežeg kvasca
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mlake vode
  • 150 ml ulja 
  • 3 jaja (2 žumanca za testo, belanca za fil, 1 jaje za premazivanje)
  • 2 kašičice šećera
  • jedna i po kašičica soli
  • 150 gr margarina 
  • 300 gr sitnog sira
  • 200 gr blitve
  • jedan čen belog luka

Priprema:

Kvasac izmešajte sa mlakom vodom i šećerom i sačekajte da se aktivira. U dublju posudu sipajte aktiviran kvasac, pa dodajte jogurt, ulje i žumanca, a onda i brašno i zamesite glatko testo. Preko testa stavite kašiku ulja i ostavite ga da stoji na toplom mestu sat vremena.

Sir izgnječite viljuškom i izmešajte ga sa belancima. Obarite kratko blitvu, iseckajte je na sitno i dodajte siru i belancima. U to dodajte izdrobljen čen belog luka i promešajte. Ako je potrebno, posolite - sve zavisi od toga koliko je sir slan.

Pobrašnite radnu površinu i na nju izručite nadošlo testo. Premesite ga i podelite na dve ili tri loptice.

Razvucite testo oklagijom na debljinu jedan do jedan i po santimetar, zatim stavite nadev od sira i blitve i umotajte.

Stavite štrudle u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, pa je premažite umućenim jajetom.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite pleh sa štrudlama. Pecite 30 do 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne, ali svakako dok ne porumeni.

Izvadite pleh iz rerne i na vruću štrudlu složite iseckane kockice margarina, pa vratite pleh sa štrudlama u rernu na još desetak minuta. Ostavite da se malo prohlade, isecite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti