Štrudla sa sirom i blitvom, mekana kao duša: Recept za kiselo testo koje uspeva svima
![Štrudla sa sirom i spanaćem Štrudla sa sirom i spanaćem](https://xdn.tf.rs/2021/05/17/shutterstock483810415-460x0.jpg)
Miris i ukus mekog, urolanog, pečenog testa filovanog raznim nadevima koje su naše bake pravile, vraća nas u detinjstvo. Recept za štrudlu sa sirom i blitvom nije mnogo zahtevan, a pruža nezaboravno zadovoljstvo našim nepcima.
Štrudla je tradicionalna nemačka poslastica čiju su recepturu vojvođanske domaćice dovele do savršenstva, a nema skoro nikoga ko je odoleo čarima onih sa makom, džemom ili orasima.
Češće je pravimo slatku, ali i varijanta sa sirom i blitvom je odličan izbor za večeru ili za doručak.
Sastojci:
- 900 gr brašna (plus 100 gr za radnu površinu)
- 40 gr svežeg kvasca
- 200 ml jogurta
- 200 ml mlake vode
- 150 ml ulja
- 3 jaja (2 žumanca za testo, belanca za fil, 1 jaje za premazivanje)
- 2 kašičice šećera
- jedna i po kašičica soli
- 150 gr margarina
- 300 gr sitnog sira
- 200 gr blitve
- jedan čen belog luka
Priprema:
Kvasac izmešajte sa mlakom vodom i šećerom i sačekajte da se aktivira. U dublju posudu sipajte aktiviran kvasac, pa dodajte jogurt, ulje i žumanca, a onda i brašno i zamesite glatko testo. Preko testa stavite kašiku ulja i ostavite ga da stoji na toplom mestu sat vremena.
Sir izgnječite viljuškom i izmešajte ga sa belancima. Obarite kratko blitvu, iseckajte je na sitno i dodajte siru i belancima. U to dodajte izdrobljen čen belog luka i promešajte. Ako je potrebno, posolite - sve zavisi od toga koliko je sir slan.
Pobrašnite radnu površinu i na nju izručite nadošlo testo. Premesite ga i podelite na dve ili tri loptice.
Razvucite testo oklagijom na debljinu jedan do jedan i po santimetar, zatim stavite nadev od sira i blitve i umotajte.
Stavite štrudle u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, pa je premažite umućenim jajetom.
Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite pleh sa štrudlama. Pecite 30 do 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne, ali svakako dok ne porumeni.
Izvadite pleh iz rerne i na vruću štrudlu složite iseckane kockice margarina, pa vratite pleh sa štrudlama u rernu na još desetak minuta. Ostavite da se malo prohlade, isecite i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.