• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brzi štapići sa kimom i kačkavaljem: Recept za meko i vazdušasto pecivo koje se topi u ustima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lako i jednostavno

  • 0
Štapići, grisine Foto: Shutterstock

Pecivo koje napravimo sami mnogo je kvalitetnije i bolje od kupovnog, jer imamo kontrolu nad količinom šećera i soli koje stavljamo u testo. Takođe, peciva iz pekare često su krcata margarinom, koji je loš za naše krvne sudove.

Kad poželite da napravite pravo domaće pecivo, držite se proverenog recepta sa maslacem koji će testu dati predivan miris i ukus.

Mi smo od ovog testa napravili štapiće nadevene kačkavaljem, a vi ga možete koristiti i za izradu kiflica koje ćete nadevati kako kačkavaljem, tako i fetom, ajvarom, šunkom, džemom ili čokoladnim kremom – testo je univerzalno i „trpi“ i slatki i slani nadev.

Sastojci:

  • 350 gr brašna
  • 1/2 paketića svežeg kvasca (20 gr)
  • 1,5 dl mlakog mleka
  • 100 gr putera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 žumanca
  • 100 gr narendanog kačkavalja
  • susam, morska so, kim, beli luk u prahu, aleva paprika... po želji

Priprema:

Zagrejte mleko, dodajte šećer i kvasac, i ostavite da se kvasac aktivira. Potom dodajte jedno celo jaje u brašno, so i puter.

Dobićete masno testo koje je puno mehurića. Umesite ga i ostavite pola sata da se udvostruči.

Potom ga razvucite, pa jednu polovinu premažite umućenim žumancetom i tu premazanu stranu pospite rendanim kačkavaljem. Prebacite praznu polovinu preko namazane polovine testa i blago oklagijom pređite da se kačkavalj zalepi.

Testo isecite na štapiće debljine oko 2 centimetra, ređajte u pleh sa pek papirom, ostavite desetak minuta da naraste, pa opet premažite žumancetom i po želji pospite kimom, morskom solju, susamom, belim lukom u prahu, alevom paprikom...

Pecite dok testo ne porumeni i jedite dok je toplo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti