
Pita gužvara je jedno od omiljenih jela u našoj zemlji, između ostalog, jer se brzo sprema, a varijacija na temu je bezbroj. Teško je zamisliti nadev koji neće biti ukusan između hrskavih kora od testa.
Jedna od boljih verzija je ona sa zelenišom i sirom, a budući da pijace sada obiluju svežim zemljem, blitvom i spanaćem, idealno je vreme da napravite brzu pitu gužvaru. Ovo jelo moguće je jesti i toplo i hladno, a uz šolju jogurta ili mleka je kompletan obrok.
Sastojci:
- 500 gr kora
- 4 veze zelja (blitve)
- 500 gr sitnog sira za pite
- 50 gr kajmaka
- 50 ml ulja
- 2 jaja
- 4 dl kisele vode
- so po ukusu
Priprema:
Zelje dobro operite i uklonite tvrđi deo stabljike. Poređajte listove jedan na drugi, i isecite na tračice. Pripremljeno zelje ostavite sa strane.
Jaja, polovinu ulja, kajmak, sir i kiselu vodu i sjedinite, fil treba da bude prilično redak. Fil probajte, pa dodajte soli ako je potrebno, a potom dodajte i zelje i sve izmešajte.
Dve kore odvojite sa strane.
U tepsiju, podmazanu uljem, stavite dve kore, jednu preko druge, tako da im krajevi vire preko stranica. Dodajte jednu koru i nagužvajte je, nanesite malo fila ravnomerno. Dodajte sledeću koru, ponovo je nagužvajte i stavite fil, vodeći računa da imate dovoljno materijala za sve kore.
Tako radite dok imate materijala. Ivice kora, čije stranice vire preko ivica pleha, prebacite preko pite, ka sredini pleha, a potom stavite dve kore, koje ste odvojili na početku pripreme. Njih ne treba fužvati već staviti preko pite, odnosno "ušuškati je".
Premažite uljem i stavite u hladnu rernu, a potom je uključite na 180 stepeni i pecite pitu oko sat vremena.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ples Arine Vološine
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.