• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriven tajni recept za čuveni keks sa čokoladom iz serije "Prijatelji"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svako ko je gledao seriju, sigurno se seća sada već legendarne epizode kada Monika pokušava da rekreira "tajni" recept Fibine bake, za najbolji keks sa čokoladom

  • 0
Čokoladni keks Foto: Shutterstock

"Prijatelji" su serija koja je obeležila mnoge generacije. I danas se prepričavaju njihove šale, najzanimljivije scene, u Srbiji postoji i kafić koji je replika čuvenog "Central Perka". Svako ko je gledao seriju, sigurno se seća sada već legendarne epizode kada Monika pokušava da rekreira "tajni" recept Fibine bake, za najbolji keks sa čokoladom.

U seriji, čitava avantura sa isprobavanjem padne u vodu, kada se sazna da je "tajni recept" zapravo onaj sa kutije kupovnog keksa. Ipak, Monika tokom čitavog procesa dolazi do nekoliko impresivnih rezultata, pa je prošle godine izdat i kuvar sa receptima iz popularne serije.

Jedan od recepata u kuvaru je i recept za čuveni keks sa komadićima čokolade, koji sada možete i vi da napravite.

Sastojci:

  • 225 gr putera
  • 100 gr šećera
  • 200 gr žutog šećera
  • 2 cela jaja
  • 1 žumance
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • korica od polovine pomorandže
  • 370 gr brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 340 gr crne čokolade
  • krupna morska so

Priprema:

U šerpici otopite puter na srednjoj temperaturi. Ostavite ga na tihoj vatri da potamni, oko 5 minuta. Trebalo bi da dobije braon boju, ali da i dalje bude bistar.

Sklonite puter sa šporeta i ostavite ga da se potpuno ohladi. U hladan puter dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane bleda i kremasta.

Dodajte jaja i žumance, jedno po jedno, sve vreme muteći. Dodajte vanilu, koricu narandže i sve dobro sjedinite.

Polako dodajte brašno i sodu bikarbonu i sve lepo umesite, rukama ili mikserom sa nastavcima za testo.

Crnu čokoladu iseckajte na kockice i stavite u smesu za keks i ponovo sjedinite sve, a onda umotajte testo i ostavite u frižider oko 15 minuta, da se ohladi.

Rernu zagrejte na 180 stepeni, pripremite dva velika pleha i stavite papir za pečenje.

Od testa kidajte komade, spljoštite ih između dlanova da budu oko 3,5 cm debljine i stavite na pleh, vodeći računa da razmak bude oko 3 cm.

Kolačiće pospite morskom solju i pecite oko 10 minuta. Kada su pečeni, odmah ih izvadite iz pleha i ostavite da se ohlade.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti