Recept za italijanski klasik iz vaše kuhinje: Jednom kada probate ovu lazanju, pravićete uvek
![Recept za lazanje Recept za lazanje](https://xdn.tf.rs/2021/06/12/lazanje-460x0.jpg?ver=936899)
Verujemo da u svojoj svesci za recepte imate bar jedan za lazanje, ali današnji recept će sigurno zaslužiti posebno mesto u njoj. Italijanska kuhinja mnogima je omiljeni izbor, ne samo zbog prefinjenog ukusa, već i zbog brzog načina pripreme.
Predstavljamo vam jednostavan recept, ako budete pratili svaki korak, biće u rerni za manje od pola sata.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje (500 gr)
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 600 gr mlevenog mesa
- 2 konzerve pelata ili 600 g paradajz pirea
- malo origana ili bosiljka za sos od paradajza i za posipanje
- 150 gr mocarele
- 80 gr rendanog parmezana, po želji
- 50 ml maslinovog ulja
- soli i bibera po ukusu
Za bešamel sos:
- 60 gr putera
- 60 gr brašna
- 4 čaše mleka
- so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganj sipajte maslinovo ulje, a zatim dodajte na kockice isećen crni i beli luk i pržite ih na umerenoj temperaturi. Kada luk omekša, dodajte mleveno meso i dinstajte dok sva tečnost od mesa ne ispari.
Kada je meso gotovo, dodajte pelat ili paradajz pire i začinite po ukusu. Ukoliko koristite paradajz pire, dolijte i čašu vode. Sos sa mesom dinstajte još nekoliko minuta, a potom sklonite sa vatre.
Priprema bešamel sosa:
U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.
Dno posude premažite sa dve kašike maslinovog ulja i 2-3 kašike sosa sa mesom, pa sve rasporedite.
Poređajte kore tako da prekriju dno posude, pa stavite 3-4 kašike bešamel sosa i kutlaču paradajz sosa sa mesom, sve pospite parmezanom. Postupak ponovite još jednom i onda dodajte iseckanu mocarelu. Tako radite sve dok imate materijala.
Lazanju pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.
Ostavite da se ohladi 10-ak minuta nakon pečenja pa onda služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zorica DJ B
Besamel sos je ustvari teska starinska zaprska i ubica organa za varenje a zeludca najvise. Ako zelite sebi zdravlje ne koristite ove teske zaprske,popularno besamel sos
Podelite komentar
Ja
Nelogican rapored redjanja.Zar nije uvek prvo besamel,kora,malo besamela...bolonjez....
Podelite komentar
Mihailo
Moj recept za lazanje je bolji i lazanje, kvalitetne, se ne spremaju brzo, traže mnogo posla i vremena.
Podelite komentar