O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, a spominju se i Albanija i Turska.
Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven.
Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondezovanim mleko koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.
Sastojci:
- 6 jaja
- 300 gr šećera
- 200 gr brašna
- 200 gr griza
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- vaniln šećer
Preliv:
- 1 l slatke pavlake
- 500 ml mleka
- 150 grama mleka u prahu
Za karamel:
- 100 gr šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 80 g putera
- malo soli
Priprema:
Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje. Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.
Pleh obložite pek papirom i smesu izručite u njega.
Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.
Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte sa čačkalicom.
U veliku šerpu sipajte 300 ml mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite. Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 ml mleka prelijte preko kolača.
Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.
Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.
Tri leće ostavite na par sati u frižideru.
Isecite ga na velike kocke i uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Rada
Kolač sve preporuke.
Podelite komentar
Olja
Pravila sam.Izvrstan je
Podelite komentar
Colosseum
Ovo je kolač koji potiče iz Albanije. Bio sam iznenadjen....
Podelite komentar