Plavi patlidžan sa belim lukom i kačkavaljem: Jelo bez mesa, pravi se za 20 minuta i nestaje u trenu
![Musaka, plavi patlidžan, jelo, kuvanje, hrana Musaka, plavi patlidžan, jelo, kuvanje, hrana](https://xdn.tf.rs/2021/07/10/shutterstock701585404-460x0.jpg)
Plavi patlidžan je povrće koje je, baš poput tikvica, sve prisutnije na domaćim trpezama. Brojni su načini za njegovu pripremu, a jedan od omiljenih i najčešćih jeste neka varijanta musake. Za razliku od većine, u ovom receptu nema mesa, zato je idealan obrok za vrele letnje dane.
Jednostavni sastojci i brza priprema karakterišu ovo jelo, koje vam neće teško pasti, a koje će vas dugo držati sitim.
Sastojci:
- 2 plava patlidžana srednje veličine
- 2 paradajza srednje veličine
- 4 kašike maslinovog ulja
- 240 gr krem sira
- 150 gr kačkavalja
- 3 čena belog luka
- so, biber i bosiljak, po ukusu
Priprema:
Plavi patlidžan oprati, očistiti i iseći na kolutove, ostavite ga u posoljenoj vodi oko 15 minuta, kako bi izašla eventualna gorčina.
Operite kolutove pod mlazom vode i prosušite papirnim ubrusom.
Prelijte ih maslinovim uljem i izgrilujte kratko na tiganju. Paradajz isecite na kockice, pa u njega dodajte iseckani beli luk i začine po ukusu.
Na dno odgovarajuće posude staviti maslinovo ulje, rasporediti iseckani paradajz i poređati kolutove grilovanog plavog patlidžana.
Patlidžan premazati krem sirom, pa posuti rendanim kačkavaljem. Tako radite dok imate materijala, od ove količine bi trebalo da sve bude u dva reda. Završite slojem kačkavalja.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
Gotovo jelo posuti listićima bosiljka, po ukusu. Jelo servirati toplo, a odlično je i u hladnoj varijanti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Stana Grgic
Super ideja
Podelite komentar