Plavi patlidžan sa belim lukom i kačkavaljem: Jelo bez mesa, pravi se za 20 minuta i nestaje u trenu
Plavi patlidžan je povrće koje je, baš poput tikvica, sve prisutnije na domaćim trpezama. Brojni su načini za njegovu pripremu, a jedan od omiljenih i najčešćih jeste neka varijanta musake. Za razliku od većine, u ovom receptu nema mesa, zato je idealan obrok za vrele letnje dane.
Jednostavni sastojci i brza priprema karakterišu ovo jelo, koje vam neće teško pasti, a koje će vas dugo držati sitim.
Sastojci:
- 2 plava patlidžana srednje veličine
- 2 paradajza srednje veličine
- 4 kašike maslinovog ulja
- 240 gr krem sira
- 150 gr kačkavalja
- 3 čena belog luka
- so, biber i bosiljak, po ukusu
Priprema:
Plavi patlidžan oprati, očistiti i iseći na kolutove, ostavite ga u posoljenoj vodi oko 15 minuta, kako bi izašla eventualna gorčina.
Operite kolutove pod mlazom vode i prosušite papirnim ubrusom.
Prelijte ih maslinovim uljem i izgrilujte kratko na tiganju. Paradajz isecite na kockice, pa u njega dodajte iseckani beli luk i začine po ukusu.
Na dno odgovarajuće posude staviti maslinovo ulje, rasporediti iseckani paradajz i poređati kolutove grilovanog plavog patlidžana.
Patlidžan premazati krem sirom, pa posuti rendanim kačkavaljem. Tako radite dok imate materijala, od ove količine bi trebalo da sve bude u dva reda. Završite slojem kačkavalja.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
Gotovo jelo posuti listićima bosiljka, po ukusu. Jelo servirati toplo, a odlično je i u hladnoj varijanti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Stana Grgic
Super ideja
Podelite komentar