Leto je vreme povrća, a tikvice su ukusne u raznim varijacijama punjenja. Recepti za ovo povrće su uvek dobro došli, za svakodnevni meni, jer je lagano, a ukusno.
Ovako punjene mesom i zapečene u rerni, punjene tikvice po dobrom ukusu konkurišu najboljim tradicionalnim jelima kakva su sarma i punjena paprika.
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
- ulje
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 100 ml kuvanog paradajz soka
- 100 gr pirinča
- 1 svež paradajz
- biber
- so
- 2 jaja
- peršunov list
Priprema:
Ispržite na zagrejanom ulju glavicu luka i izrendanu šargarepu, pa kad se proprži dodajte mleveno meso začin, so, biber, peršunov list i dva jaja.
Pirinač operite u nekoliko voda pa i njega dodajte. Tikvice očistiti ako su dugačke i isecite ih na željenu dužinu pa ih izdubit i puniti pripremljenim filom.
Paradajz isecite na kolutove i njime zatvorite tikvice.
Poređajte ih u vatrostalnu posudu i nalijte kuvanim paradajzom i jednom šoljom vode tako da tikvice ogreznu u tečnosti.
Preko posude stavite aluminijumsku foliju, pa je ubacite u zagrejanu rernu. Pecite tikvice 50 minuta na 180 stepeni, a onda izvadite, skinite foliju pa vratite u rernu i zapecite ih još 15 minuta.
Poslužite tople uz sezonsku salatu!
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sarma ❤
nema konkurenciju, jer je kraljica 😋👑
Podelite komentar
RoBot
Punjene paprike jedem samo iz tikvica 😀
Podelite komentar
FANTOM
Sa kakvom salatom ako se zatvaraju sa paradajzom a krastavac ne ide a luk imate u paprici? Punjene tikvice se jedu sa kiselim mlekom isto kao sarmice u raštici ili vinovom lišću.
Podelite komentar