Kuvani i nekuvani sirup od višanja po receptu naših baka: Dve verzije omiljenog soka u Srbiji
![Sok od višanja, crveni sok, višnje, trešnje Sok od višanja, crveni sok, višnje, trešnje](https://xdn.tf.rs/2021/07/22/sok-od-visanja-460x0.jpg?ver=137205)
Višnje su jedna od omiljenih letnjih voćki koja se upotrebljava tokom cele godine. Ipak, sezona im kratko traje i većina se trudi da ih iskoristi sveže, kako za jelo tako i za kolače, a deo se odlaže u zamrzivač. Naravno, ne treba zaboraviti ni omiljeni napitak od ovog kiselo-slatko voća - sok, kojim se osvežavamo posebno u toku letnjih meseci.
Velika je verovatnoća da svaka domaćica ima svoj recept za sirup od višanja, ali ako sagledamo sve, oni se dele na dva tipa - kuvani i nekuvani sok. Danas vam donosimo obe verzije, i to po starinskim recepturama po kojima su ih pravile naše bake.
Nekuvani sirup od višanja
Sastojci:
- 2 kg višanja
- 1 l vode
- 2 limuna
- šećer
Priprema:
Višnje očistite od peteljki i dobro operite. Sipajte ih u veliku posudu i gnječite kako bi pustile sok, a koštice se odvojle od ploda. Dodajte nasečene kolutove dva limuna i u posudu nalijte vodu.
Posudu poklopite i ostavite višnje da tako odstoje od 12 do 24 sata. Posle tog vremena sok se cedi. Uzmite gustu cedljiku i pritiskajte višnje kroz nju.
![foto Pixabay foto Pixabay](https://xdn.tf.rs/2021/07/05/cherries-35223651920-460x0.jpg?ver=520932)
Kada iscedite sav sok, dodajte šećer.
Ukoliko sok želite da popijete u roku od nekoliko dana, dodajte manju količinu šećera. U slučaju da sok želite da čuvate duže, dodajte onoliko kilograma šećera koliko ste litara soka dobili.
Staklene flaše za sok dobro operite, sterilišite i ohladite.
U sterilisane flaše sipajte sok i čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.
Kuvani sirup od višanja
Sastojci:
- 4 kg višanja
- 3,5 l vode
- 3 kesice limuntusa
- 800 gr - 1 kg šećera po litri proceđenog soka
- 2 kesice vanilinog šećera
Priprema:
Višnje očistite od peteljki i dobro operite. Stavite ih u posudu sa limuntusom i vodom. Izgnječite višnje, pa posudu poklopite i ostavite na hladnom mestu da odstoje 24 sata.
Posle tog vremena, višnje procedite i izmerite količinu tečnosti koju ste dobili. Sipajte u posudu u kojoj će se kuvati, dodajte onoliko kilograma šećera koliko ste litara soka dobili i vanilin šećer i dobro izmešajte da se istopi.
Stavite na šporet i kuvajte na umerenoj temepraturi. Kada se pojavi pena, uklonite je. Nastavite sa kuvanjem soka još pet minuta posle skidanja pene.
Staklene flaše za sok dobro operite, osušite i sterilišite u rerni na 150 stepeni, oko 5 minuta. Vruć sok sipajte u vruće flaše.
Flaše ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.