Recept za domaći džem od kajsija: Zimnica je nezamisliva bez njega, a priprema veoma jednostavna
Za svaku dobru domaćicu neizostavan deo zimnice je i džem od kajsije koga obično rado jedu svi ukućani, a koji je i čest sastojak mnogih kolača ili torti. Recept za ovu poslasticu jendostavan je, a sve što vam je potrebno jeste malo strpljenja da ga skuvate.
Kada znate da ćete u njemu uživati cele zime, neće vam teško pasti. Ukus domaćeg pekmeza ništa ne može da zameni, pa ni najbolja marmelada iz prodavnice.
Sastojci:
- 2 kg zrelih kajsija
- 600 g šećera
Priprema:
Kajsije operete, očistite ih od koštica i stavite u veću šerpu. Preko sipajte šećer i promešajte tako da se ravnomerno rasporedi. Uključite ringlu na srednju jačinu i uz povremeno mešanje sačekajte da džem provri.
Kada provri, smanjite jačinu vatre i pustite da se kuva još 45 minuta ili dok se sadržaj u šerpi ne smanji na pola, a kajsije ne raspadnu. Da li je džem skuvan možete da proverite jednostavno.
Na tacnu stavite malo džema i sačekajte da se ohladi, pa tada prstom prođite kroz džem – ako se džem odmah vrati, kuvajte još. Ako put kuda ste povukli prstom ostane čist, to znači da se džem ukuvao dovoljno da se zgusne nakon hlađenja i tada je vaš džem od kajsija gotov.
Sklonite ga sa vatre. Sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali 30 minuta u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Dobro zatvorite tegle i vratite ih u rernu koju ste isključili. Neka se ovaj divni džem od kajsija u rerni potpuno ohladi.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.