Meraklijske ćufte u kremastom belom sosu: Recept za tradicionalno jelo sa juga Srbije

Mnoge domaćice imaju tajni recept za savršene ćufte. Neke od njih potapaju prezle u mleko, druge koriste specijalne mešavine začina, dok je kod nekih tajna u posebnoj kombinaciji različitih vrsta mlevenog mesa.
Kako god ih spremali, jedno će se svi složiti - ćufte su ukusno jelo koje asocira na detinjstvo i maminu kuhinju.
Jedan od najukusnijih načina za pripremu ćufti stiže nam sa juga Srbije.
Isprobajte ovaj specijalitet i obradujte svoje ukućane.
Sastojci za ćufte:
- 500 gr mlevenog mesa
- 1 jaje
- 5 čenova belog luka
- pola vezice peršuna
- 2 kašike prezli
- so, biber
- začinsko bilje po želji za dekoraciju
- 50 gr kačkavalja za posipanje
Sastojci za sos:
- 400 gr pavlake
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- so, biber
- 400 ml vode
- 1 kašika svežeg peršuna
Priprema:
U činiju stavite meso, jaje, sitno iseckan beli luk, brašno, začine, prezle i iseckan peršunov list, pa sve promešajte dok se fino ne sjedini. Nakvasite ruke kako se meso ne bi lepilo, pa oblikujte ćufte.
Tiganj zagrejte i nauljite i stavite ćufte da se prže na tihoj vatri, pa ih povremeno okrećite.
Za to vreme pripremite sos. Iseckajte crni i beli luk, pa ih dinstajte na malo ulja dok ne omekšaju, a onda dodajte brašno i mešajte dok ne nestanu sve grudvice. Sipajte vodu i mešajte non-stop kako sos ne bi zagoreo.
Sipajte pavlaku, a onda dodajte ćufte, smanjite vatru i ostavite da se sve zajedno krčka 5 minuta.
Ćufte služite tople uz omiljeni prilog.
Savet plus:
Ako volite zapečena jela, ćufte možete staviti u rernu na 180 stepeni, 10 minuta.
Prijatno!
Video: Ovaj rolat od piletine i slanine baca najizbirljivije goste u trans
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.