Starinski recept za prave domaće knedle sa šljivama: Ovoj poslastici niko ne može da odoli

   ≫ 
  • 4
Knedle sa šljivama  plum dumplings Foto: Shutterstock

Vreme je šljiva, a veliki, sočni, modri plodovi govore da je pravi trenutak da se na vašoj trpezi nađe mnogima omiljeni slatkiš, koji je najlepši ako se pravi po tradicionalnom receptu naših baka - knedle sa šljivama.

Inače, ovu poslasticu u Vojvodini zovu i gomboce, a taj naziv joj je, pretpostavlja se, ostao kao austrougarsko nasleđe. Naime, gomboce se smatraju mađarskim specijalitetom, jer im naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica.

Sastojci: 

  • 700 gr očišćenog i skuvanog krompira
  • 500 gr šljiva
  • 1 l vode
  • 2 cela jaja
  • malo cimeta
  • 5 gr soli
  • 400 gr brašna
  • 200 gr prezli 
  • 200 gr šećera
  • 150 ml ulja

Priprema: 

Krompir skuvajte i dobro ga ocedite. Ostavite ga da se prohladi, pa ga izgnječite dok je još mlak tako da nema grudvica.

Dodajte cela jaja, dve kašike ulja i so, pa opet sve zajedno izgnječite. Postepeno dodavajte brašno i umesite testo. Birajte krupnije šljive, zasecite ih do polovine, pa u svaku stavite malo šećera i cimeta.

Od dobijenog testa otkidajte komade i na dlanu oblikujte pljosnati krug u koji ćete staviti šljive. U nedostatku svežih, možete da koristite i zamrznute.

Dok pravite knedle, na vatru stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Dok završite knedle i voda će provriti. Spustite knedle u kipuću vodu.

Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu, a za to im je potrebno 20 minuta.  Ako niste  sigurni da su knedle dobro kuvane kada isplivaju na površinu ostavite da se kuvaju još tri minuta, pa ih onda izvadite i stavite da se ocede.

Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite dva, tri minuta na tihoj vatri pazeći da vam mrvice ne izgore. U propržene prezle dodajte šećer, pa sve zajedno izručite u dublji tanjir ili činiju i u tu smesu uvaljajte svaku knedlu.

Na dno posude u koju ćete ređati knedle stavite malo prezli i šećera, pa složite knedle.

Ukoliko vam preostane prezli i šećera, pospite na kraju po vrhu.

Prijatno!

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sosa

    17. avgust 2021. | 16:37

    To nisu knedle već gomboci. Knedle se ne pune.

    Podelite komentar

  • Toliko

    17. avgust 2021. | 16:23

    Ja ih ne volim

    Podelite komentar