Originalni recept za tradicionalni mađarski gulaš: Jelo kome je teško odoleti

 
 
  • 3
foto Pixabay foto Pixabay

Ako bi našim severnim susedima, Mađarima, kazali da pravite ovo njihovo tradicionalno jelo, koje je rasprostranjeno i u našim krajevima, od svinjskog mesa, verovatno bi se začudili, ali i iznenadili. Jer, pravi mađarski gulaš, po tradicionalnom receptu, pravi se isključivo od junećeg mesa.

Ovo jelo, koje je mnogima omiljeno, jedino što traži da bi bilo savršeno jeste dosta vremena za krčkanje. A i spada u one specijalitete koje rado jedu sve generacije.

Sastojci:

  • 500 gr crng luka
  • 2 čena belog luka
  • 800 gr junetine
  • so, biljni začin, biber,
  • crvena slatka tucana paprika
  • tucana ljuta paprika
  • lovorov list

Priprema:

Sitno iseckajte crni luk, pa ga dinstajte na zagrejanom ulju i to na umerenoj do slabijoj vatri, dok ne omekša i ne postane staklast.

Dodajte junetinu koju ste prethodno isekli na kockice. Odmah ubacite i sve začine - lovorov list, so, biljni začin, biber, tucanu papriku u količini koja vama odgovara. Samo beli luk ostavite za kraj. Nalijte vodu u šerpu toliko da prekrije meso. Posle više ne dodajete vodu tokom kuvanja.

Gulaš je potrebno da krčkate sigurno dva do tri sata na umerenoj vatri, sve dok meso ne postane mekano, a gulaš dovoljne gustine. Pred kraj ubacite dva cela čena belog luka, kako bi jelo bilo ukusnije. .

Gulaš servirajte uz makarone ili uz pire krompir, a odličan dodatak mu je i palenta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kaliopi otpevala čuveni hit na početku revije Bate Spasojevića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Grga

    29. avgust 2021. | 12:24

    Najbolji gulaš je u Vinskom dvoru pored Palića. Može i Abraham ali je malo lošiji kvalitet mesa.

    Podelite komentar

  • Vuk

    29. avgust 2021. | 13:14

    Tako je, bravo, al' bi sad' pa malo kasnije!!!

    Podelite komentar