Dva recepta za najbolji džem od šljiva: Na starinski i moderan način, ne zna se koji je bolji
Ako išta budi sećanje na detinjstvo to su prsti umočeni u bakin pekmez od šljiva, a ona ga je pravila po tako posebnoj recepturi da se njegov ukus u ustima kao uspomena nosi godinama.
Počinje vreme pripreme zimnice, a njen neizostavan deo je i čuveni džem od šljiva bez koga je nemoguće zamisliti hladne zimske dane koji dolaze.
Savremene domaćice džem od šljiva spremaju na malo drugačiji način - ne kuvaju ga klasično, već krčkaju u rerni.
Donosimo vam dva najbolja recepta za starinski i moderni način pripreme džema od šljiva.
Starinski recept:
Sastojci:
- 3 kg šljiiva
- 1 kg šećera
- pola kesice konzervansa
- limun (po želji)
Priprema:
Šljive oprerite i očistite od peteljki i koštica. U šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez ređajte red šljiva, red šećera dok ne potrošite sve šljive. Ređanje završite sa šećerom.
Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan kuvajte pekmez - u početku na jačoj, a kasnije na slabijoj vatri. Kuvajte dugo da se pekmez skroz zgusne, tako da se vidi dno šerpe kada povučete kašikom.
Postoji još jedan način da proverite da li je džem gotov - zahvatite ga kašikom, pa ako pekmez iz nje teško pada, možete da dodate konzervans i još malo kuvate. Po želji, možete da dodate i koju krišku limuna.
Vreo pekmez sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali, zatvorite i ostavite zamotano u deblje krpe da stoji 24 sata da se polako hladi.
Moderan recept:
Sastojci:
- 3 kg šljiva
- 300 gr šećera
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 1 bočica ekstrata ruma (po želji)
Priprema:
Operite šljive, povadite im koštice i poređajte voće u tepsiju. Pospite šljive šećerom i ubacite u rernu koja je uključena na 50 stepeni, pa ih ostavite celu noć da se krčkaju. Ujutru samo dodajte čokoladu i promešajte varjačom. Po želji dodajte rum. Vreo džem sipajte u tegle.
Video: Srbi stvorili novu super šljivu
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ena
Nase bake nisu znale sta je konzervans pa ga nisu ni koristile.Samo sljive i secer i dobro ukuvati i 100% prirodno bez hemije
Podelite komentar
Jedna baka
Kuvam dzem od svoje 20 te god bez hemije samo šljive i šećer dobro ukuvati i može trajati pet god, Pričam iz iskustva.
Podelite komentar