Tulumbe po starinskom receptu, slasne i sočne: Bolje su od onih iz poslastičarnice
Kad poželimo da pojedemo neki baš sladak kolač, izbor uvek pada na baklave ili tulumbe. Sirup kojim su okupane ove poslastice čini da one budu još ukusnije i da posle prvih nekoliko zalogaja utažimo želju za šećerom.
Oni koji ne vole baklave zbog oraha radije se opredeljuju za tulumbe, iako su one teže za pripremu. U želji da ubrzaju proces i smanje broj kalorija, mnoge domaćice peku tulumbe u rerni, ali upravo iz tog razloga one nemaju onako pun ukus koji pamtimo kad smo bili deca.
Šta, zapravo, čini dobre, ukusne tulumbe? Savršen spoj brašna, jaja, mleka, vode, ulja i šećera - limun je tu da im “podigne” ukus.
Donosimo vam starinski recept po kom su tulumbe pravile naše bake i koji će vas ukusom vratiti u detinjstvo.
Sastojci:
Za preliv:
- 700 gr šećera
- 500 ml vode
- sok od jednog limuna
Za testo:
- 300 ml vode
- 300 ml mleka
- 50 gr margarina
- 1 kašika šećera
- 300 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4-5 jaja (zavisno od veličine)
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vodu i sok od pola limuna. Zagrejte do tačke ključanja, pa kad proključa smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Potom dodajte sok od druge polovine limuna i ostavite da se ohladi.
U drugu šerpu sipajte vodu i mleko, dodajte margarin i šećer, pa promešajte. Sačekajte da proključa, a kada počnu da se stvaraju prvi balončići smanjite jačinu ringle i dodajte brašno i prašak za pecivo. Ovu smesu konstantno mešajte dok se ne zgusne, pa je skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.
U prohlađenu smesu dodajte jedno po jedno jaje, pa mutite mikserom.
Kalup za tulumbe napunite smesom i sipajte direktno u šerpu sa uljem. Obratite pažnju da ulje bude hladno kako bi tulumbe zadržale savršen oblik. Za savršeno oblikovane ivice prilikom istiskivanja iz kalupa svaku tulumbu presecite nauljenim makazama.
Tulumbe pržite u dubokom ulju dok ne porumene. Imajte na umu i to da tulumbe narastu tokom prženja, pa nemojte prepuniti sud za prženje.
Kad tulumbe porumene direktno iz ulja ih stavljajte u preliv, ostavite par sekundi i prebacite u drugu posudu. Sačekajte da se potpuno ohlade i uživajte.
Prijatno!
Video: Probali smo kolač koji je Betoven obožavao
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nutricionista
Pojedeš 2 dobiješ dijabetes odma sutradan
Podelite komentar