Originalni recept za makedonski pindžur: Lepši od ljutenice, ozbiljna konkurencija ajvaru

   ≫ 
  • 4
Ajvar Foto: Shutterstock

Uz ajvar i ljutenicu pindžur je đakonija bez koje na našim prostorima ne može da se zamisli domaćinska zimnica. Pidžur je jelo koje je izvorno makedonsko, ali se recept brzo raširio po celom Balkanu.

Specijalitet sa juga krasi trpeze u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u Srbiji ga jedu i vole "rame uz rame" uz ajvar.

Sastojci: 

  • 1,5 kg pečenih paprika
  • 800 gr pečenog patlidžana
  • 400 ml gustog soka od paradajza
  • 50 gr belog luka
  • 3-4 dl ulja
  • 40 gr soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 2 ljute papričice (po želji)

Priprema: 

Ispecite papriku i patlidžan i oljuštite ih. Patlidžan i beli luk sameljite. Papriku iscepkajte. Ukoliko vam je lakše, papriku možete da sameljete umesto da je cepkate.

U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte papriku.

Pržite je 15-tak minuta, potom dodajte patlidžan i postepeno sipajte paradajz. Krčkajte na niskoj temperaturi oko pola sata.

Obavezno često mešajte, jer se patlidžan lako lepi. Na kraju dodajte so, šećer i sirće. Prokuvajte još koji minut, pa sipajte u sterilisane tegle. Ostavite da se ohladi.

Prijatno!

Video: Većnici i pomoćnici gradonačelnika Zaječara skuvali najbolji ajvar u gradu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Za..

    13. septembar 2021. | 15:28

    ..koliko je ovo tegli? 1,5kg paprike i 800g patlidzana..necu da napravim "rusvaj" za teglu i po..

    Podelite komentar