Domaći ajvar na starinski način: Recept za omiljenu zimnicu bez konzervansa, može da stoji 2 godine
Na prostorima bivše Jugoslavije ne postoji domaćinska kuća koja će dočekati zimu bez pripremljenog ajvara.
Svaka domaćica ima svoj način pripreme ovog mnogima najomiljenijeg namaza od povrća za zimnicu, a naša čitateljka i saradnica Nikolina iz Bosne i Hercegovine podelila je starinski recept koji se tradicionalno priprema u njenoj porodici.
Prednost ovakve pripreme ajvara je dvostruka - osim toga što ćete uštedeti vreme, vaša porodica će uživati u fantastičnom namazu bez trunke konzervansa.
Sastojci za ajvar:
- 10 kg crvenih paprika
- 1,5 kg patlidžana
- 1 kg paradajza
- 3 glavice belog luka
- 3 supene kašike soli (kasnije dodati još ukoliko je potrebno)
- 1 l ulja za ajvar + 1 dcl ulja kojim ćete preliti ajvar u tegli
- 2 do 3 feferone
- senf (količina po želji)
Sastojci za tečnost u kojoj se bari povrće:
- 3,5 l vode
- 90 gr soli
- 1 dcl ulja
- 1 dcl esencije
Priprema:
Paprike očistite i presecite na pola. Paradajz prepolovite i zapecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
U šerpu sipajte vodu, so, ulje i esenciju, promešajte i sačekajte da proključa. Dodajte paprike i barite ih 15 minuta, a zatim ih izvadite iz šerpe i procedite. Postupak ponovite sa patlidžanima, s tim da je za patlidžane potrebno 10 minuta da se obare.
Obareno povrće ostavite u šupljikavoj vreći preko noći kako bi se dobro ocedilo. Ovaj korak nemojte preskakati, jer je ključan u brzom kuvanju ajvara.
Posle 24 sata paprike, patlidžan i paradajz sameljite i sipajte u šerpu. Sameljite beli luk i ostavite sa strane, jer ćete ga dodati kada ajvar bude već skoro gotov.
Počnite sa kuvanjem ajvara; od momenta kada počnu da se stvaraju prvi balončići konstantno mešajte i kuvajte još pola sata, a zatim uz postepeno mešanje dodajte litar ulja. Kada dodate ulje, ajvar pržite još pola sata, a pred kraj dodajte sitno seckane feferone, beli luk, senf i so ukoliko volite da ajvar bude slaniji.
Topao ajvar sipajte u tople tegle, zapecite u rerni na 100 stepeni 2h (dok se ne uhvati korica na vrhu) i ostavite ajvar u rerni da odstoji preko noći.
Sutradan ajvar prelijte ključalim uljem i poklopite tegle. Zimnica je spremna, a trajaće i do dve godine.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Мики
Колико ја знам као велики љубитељ и гурман овог деликатеса ткз.српског кавијера,јесте да за припрему Ајвара не иде ни грам плавог патлиџана нити обичног парадајза сем паприке, мало уља и зачина односно соли!
Podelite komentar
Mileta
Senf u ajvar? Moguce, samo nesto ne verujem da se pre 50 godina stavljao senf?
Podelite komentar
534
Da li je ikada ikome tegla ostala nepojedena 2 god.
Podelite komentar