Pileći paprikaš po receptu naših baka: Starinsko jelo kome malo ko može da odoli

   ≫ 
  • 6
paprikaš piletina Foto: Shutterstock

Jedno od tradicionalnih jela koje naše domaćice rado spremaju u raznim varijacijama na temu je i pileći paprikaš. Recept koji vam donosimo je jedan od najboljih starinskih prepisa po kome su naše bake spremale ovo jelo.

Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema u jesen, a mnoge domaćice ga, umesto sa batacima i karabatacima, spremaju i od pilećih krilaca.

Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.

Sastojci: 

  • 3 bataka i 3 karabataka
  • 1 veza peršuna 
  • 1 manji komad celera
  • 5 krompira srednje veličine
  • 4 čena belog luka
  • 1,5 dl pasiranog paradajza
  • 1/2 kafene kašičice slatke mlevene paprike
  • 0,3 dl ulja
  • so, biber
  • suvi začin 
  • malo seckanog peršunovog lista
  • 1 l  vode
  • paprika po želji 
  • 2 lista lovora

Priprema: 

Povrće očistite i isecite. Luk, peršun i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine.

Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite.

Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodu, tako da sve bude prekriveno tečnošću. Malo posolite.

Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte. Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena.

Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine. Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.

Poslužite toplo, najbolje uz kupus salatu.

Prijatno!

Video: Evo kako da od nezrelog paradajza napravite fenomenalnu večeru: Prosto jelo sa mrvom luksuza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Pedja

    22. septembar 2021. | 16:55

    A gde je piletina i kada se stavlja? Nase bake izgleda postale dementne:)

    Podelite komentar

  • Babajaga

    22. septembar 2021. | 23:17

    A kako da dodam sargarepu kad je nema?

    Podelite komentar