Pašteta od čvaraka, gastronomski raj za nepca: Recept koji se u Vojvodini prenosi s kolena na koleno

U većini starih vojvođanskih domaćinstava doručak je morao da bude obilan i kaloričan - ili slanina i jaja, ili čvarci, ili šunka, ili domaće kobasice uz sezonsku salatu i obavezan domaći hleb. Vremena su se promenila, a sa njima i stil života i navike, ali jedna od njih uspešno odoleva - doručak mora da obezbedi energiju za predstojeće dnevne obaveze.
Vojvođanske domaćice su u prošlom veku često pripremale ukućanima paštetu od čvaraka. Receptura koju prenosimo datira iz šezdesetih godina, a i danas se često priprema i služi, uz neznatne izmene - umesto uz hleb, sve češće se jede sa krekerima ili uz prepečen tost, i to za večeru. Neretko se služi i u vojvođanskim kafanama uz pivo.
Takođe, moderne domaćice dodaju i senf radi poboljšanja ukusa.
Sastojci:
- 250 gr čvaraka
- 2 kuvana jaja
- mala glavica crnog luka
- 2 kisela krastavca ili dve crvene paprike iz turšije
- 2 kašike mekog sira (ili pavlake)
- prstohvat bibera
- senf (po želji)
Priprema:
Sve sastojke dva puta sameljite u mašini za meso. Ukoliko nemate mašinu za mlevenje mesa, možete da izradite paštetu i u blenderu, ali pazite da se čvarci prilikom blendanja ne usitne sasvim.
Pašteta je najukusnija kada se jede uz vruć hleb i sezonsku salatu - leti uz paradajz, u jesen i zimu uz turšiju.
Prijatno!
Video: Zdrav doručak pašteta od graška i mente
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: "Lidl" ove sezone otkupio oko 5.000 tona lubenice iz Srbije
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Una
250 grama čvaraka, 250 grama dimljene slanine, 1/2 glavice belog luka. Izblendati ili samleti.
Podelite komentar