Flekice sa kupusom i slaninom, da zamiriše cela kuća: Recept za starinski vojvođanski specijalitet
Ovo starinsko jelo jednostavno je za pripremu i među omiljenima je u Vojvodini. Recept su Vojvođani preuzeli, kao i većinu onih od testa, iz slovačke i nemačke, odnosno austro-ugarske kuhinje.
Jelo se sprema od lako dostupnih namirnica. Možete da ubacite i kupovnu testeninu, ali svakako da mnogo veću draž, a i pravi, pun ukus ovom jelu obezbeđuju domaće flekice.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 g mesnate slanine
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 1 kg kupusa
- 1/2 kg flekica
- so, biber
- kocka za supu
Sastojci za flekice:
- 400 gr brašna
- 4 jaja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
Priprema:
Prvo pripremite flekice. U dublju posudu sipajte sve sastojke i počnite da mesite testo. Kada testo počne da se odvaja od ivica posude, prebacite ga na dasku i snažno mesite tako da postane meko i elastično.
Testo stavite u najlon kesu i zatvorite je tako da vazduh ne može da ulazi i suši testo. Ostavite tako da odstoji oko 15 minuta. Ukoliko imate mašinu za razvijanje testa, testo isecite na nekoliko delova i provucite nekoliko puta svaki list testa kroz mašinu dok ne dostigne željenu debljinu. Po pravilu ne sme da bude previše tanko, ali ni previše debelo, jer će se u prvom slučaju raspasti, a u drugom će biti žilavo.
Ako nemate mašinu za razvijanje testa, možete da ga razvučete oklagijom. Isecite ga na trake, pa ih složite na krpu i ostavite 10 minuta da se malo osuši, a zatim isecite na kockice željene veličine.
Kupus operite, očistite i odstranite mu sve tvrde delove. Iseckajte ga na kockice ili izrendajte na krupnije komade, pa ga dodatno usitnite. Posolite ga i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Slaninu iseckajte na kockice, pa je propržite na malo ulja.
Crni i beli luk sitno iseckajte i dodajte ga slanini. Pospite kašikom šećera i dinstajte dok sve to ne dobije zlatnu boju. Ubacite seckani kupus, dodajte kockicu supe i malo vode, pa dinstajte dok kupus ne omekša.
Za to vreme skuvajte flekice u litar vode sa malo soli i ulja. U kupus dodajte mlevenu papriku, so, biber i proceđene flekice (ili gotovu testeninu, ako niste mesili flekice) i sve lagano pomešajte. Jelo poslužite toplo.
Prijatno!
Video: Od pekare preko palačikarnice do najprivlačnije kuvarice u Srbiji
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
534
Opšte je poznato da se testa kuvaju bez ulja. Testo kuvano sa uljem isto upije i kasnije ne upija sokove jela u koje se stavlja. Italijani bi vam noge polomili ako bi špagete kuvali u vodi u koju ste sipali ulje.
Podelite komentar