Recept za mirisne kiflice sa džemom: Ukus koji na prvi zalogaj vraća u detinjstvo

Kiflice su omiljena poslastica većini ljudi. Mirisnom, mekanom i toplom pecivu retko ko može da odoli, posebno kada je sa domaćim džemom od šljiva ili kajsija.
Ovakvi ukusi na prvi zalogaj vraćaju u detinjstvo.
Iako svaka domaćica ima svoj provereni recept za kiflice, većina voli da isprobava različite, pa novih prepisa nikada nije na odmet.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 6 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 250 ml mleka
- 250 ml vode
- 250 gr putera ili margarina
- 1 jaje za testo
- 1 jaje + 2 kašike mleka za premazivanje
- džem po izboru za punjenje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Vodu i mleko sjediniti, pa zagrejati da tečnost bude mlaka. Dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite par minuta da kvasac zapeni.
U dublju posudu sipajte svu tečnost, jaje, so i ostatak šećera i sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno i umesite glatko, ne previše mekano i ne previše tvrdo testo.
Testo je dobro umešeno kad nema grudvica i kada se odvaja od zidova posude. Kada je umešeno, testo pokrijte folijom i krpom, pa ostavite da narasta najmanje pola sata.
Kada testo naraste, ponovo ga premesite i podelite na pet jednakih delova koje ćete formirati u loptice.
Svaku lopticu rastanjite oklagijom, tako da testo bude 1/2 cm debiljine.
Na četiri dela rastanjenog testa narendajte margarin ili puter, pa stavite jedan preko drugog. Na poslednji deo ne stavljate masnoću.
Tako naređano testo pospite brašnom i oklagijom razvijte što tanji krug. Testo iseći na trouglove, pa na svaki staviti po malo džema ili punjenja po izboru.
Savijte svaki trougao u kiflicu i ređajte u podmazan pleh, pa ostaviti da narastaju oko 45 minuta.
Rernu zagrejte na 200 stepeni.
Svaku kiflicu premažite mešavinom jajeta i mleka, pa ih pecite oko 20 minuta, dok ne porumene.
Gotove kiflice uvaljajte u šećer u prahu i služite.
Prijatno!
Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
komentator
Baba Visnjine kiflice nema boljeg peciva u Beogradu, ljudi stvarno ne stede!
Podelite komentar