Recept za francusku pitu sa 5 neodoljivih sastojaka: Kiš je pravo osveženje na trpezi

   ≫ 
  • 0
pita francuski kiš Foto: Profimedia/Rezeda Kostyleva / Panthermedia

Kiš vodi poreklo iz Francuske i zapravo je slana pita od prhkog testa, sa filom od slaninice, šunke, krastavčića, pavlake i jaja, što su sastojci koji čine osnovni recept.

Međutim, svaki kiš je sklon modifikaciji, pa ga tako možete napraviti i sa piletinom i brokolijem ili nekim sastojcima po vašem izboru, a za preliv uz jaja možete da, umesto kisele, koristite i neutralnu pavlaku za kuvanje.

Sastojci: 

  • 200 gr brašna
  • 100 gr putera
  • malo soli
  • 70 ml vode
  • 100 gr slanine
  • 100 gr šunke
  • 100 g kiselih krastavčića
  • 4 jaja
  • 1 dl kisele pavlake

 Priprema: 

Krastavčiće i šunku isecite na kockice, a slaninu na manje listiće. U brašno sipajte so, pa dodajte hladan puter isečen na kockice. Rukama utrljavajte brašno u puter dok se ne dobije testo koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umesite glatko testo.

Testo razvijte u krug malo veći od prečnika pleha od 26 santimetara,  prebacite ga na nepodmazan pleh i podignite ivice. Testo malo izbockajte viljuškom.

Slaninu propržite. Na testo stavite slaninu, krastavčiće i šunku. Viljuškom razmutite jaja sa pavlakom i prelijte preko. Pecite na 200-220 stepeni dok ne porumeni. U zavisnosti od jačine šporeta potrebno mu je da se ispeče od 15 do 20 minuta. Poslužite toplo.

Prijatno!

Video: Samo pet sastojaka za fenomenalan ručak koji će klinci obožavati? Moguće je!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti