Recept za francusku pitu sa 5 neodoljivih sastojaka: Kiš je pravo osveženje na trpezi

Kiš vodi poreklo iz Francuske i zapravo je slana pita od prhkog testa, sa filom od slaninice, šunke, krastavčića, pavlake i jaja, što su sastojci koji čine osnovni recept.
Međutim, svaki kiš je sklon modifikaciji, pa ga tako možete napraviti i sa piletinom i brokolijem ili nekim sastojcima po vašem izboru, a za preliv uz jaja možete da, umesto kisele, koristite i neutralnu pavlaku za kuvanje.
Sastojci:
- 200 gr brašna
- 100 gr putera
- malo soli
- 70 ml vode
- 100 gr slanine
- 100 gr šunke
- 100 g kiselih krastavčića
- 4 jaja
- 1 dl kisele pavlake
Priprema:
Krastavčiće i šunku isecite na kockice, a slaninu na manje listiće. U brašno sipajte so, pa dodajte hladan puter isečen na kockice. Rukama utrljavajte brašno u puter dok se ne dobije testo koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umesite glatko testo.
Testo razvijte u krug malo veći od prečnika pleha od 26 santimetara, prebacite ga na nepodmazan pleh i podignite ivice. Testo malo izbockajte viljuškom.
Slaninu propržite. Na testo stavite slaninu, krastavčiće i šunku. Viljuškom razmutite jaja sa pavlakom i prelijte preko. Pecite na 200-220 stepeni dok ne porumeni. U zavisnosti od jačine šporeta potrebno mu je da se ispeče od 15 do 20 minuta. Poslužite toplo.
Prijatno!
Video: Samo pet sastojaka za fenomenalan ručak koji će klinci obožavati? Moguće je!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.