Starinski recept za bakino slatko od dunja: Ukus detinjstva koji se pamti zauvek
Jesen je vreme zimnica, a ona se u kuhinji naših baka nije mogla zamisliti bez slatkog od dunja. Žute, mirisne dunje, koje su one držale i na ormarima kako bi se njihov miomiris širio domom, posebno su bile obožavane kao prva jutarnja poslastica.
Još uz malo oraha i miris limuna, nema onog ko je ovoj đakoniji mogao da odoli. Kuvanje slatkog od dunja, po receptu naših baka, jednostavno je i ne traži neke posebne kulinarske veštine. Uz ovaj recept i sami ćete uživati u mirisu i ukusu koji podseća na detinjstvo i bakinu ostavu.
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 800 gr šećera
- 2 l vode
- 2 limuna
- 100 gr oraha
Priprema:
Dunje očistite i oljuštite, izrendajte na krupno rende ili ih iseckajte na kockice, ako tako više volite. Stavite ih u činiju sa vodom u koju ste stavili sok jednog limuna da ne pocrne.
Sipajte u šerpu dva litra vode, prebacite dunje, koje ste prethodno ocedili i stavite da se kuvaju sedam minuta.
U drugu šerpu stavite šećer pa dodajte 300 ml vode, pa ušpinujte. Izvadite dunje pa ih ubacite u špinovan šećer.
Kuvajte sat vremena da se se slatko skuva. Kad izbiju gusti beli mehurovi i dunje postanu staklaste slatko je gotovo.
Pred kraj nasecite kolutove jednog limuna i ubacite iscekane orahe. Slatko možete sipati vruće u oprane i sterilisane tegle pa ih okrenuti, ili šerpu pokriti mokrom krpom pa ostaviti da prenoći i potpuno se ohladi, pa onda sipati u čiste tegle i zatvoriti.
Prijatno!
Video: Jednim udarcem dve muve: Spremite brz i ukusan ručak pred put i otarasite se ostataka iz frižidera
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.