Pita sa blitvom, hrskava i puna fila: Recept sa tajnim sastojkom čini je neodoljivom

Pite u koje dodajemo spanać ili zelje su varijacija na temu pita sa sirom. Međutim, postoji još jedna varijacija na ovu temu, a to je recept za pitu sa blitvom.
Ovo jelo je idealan izbor za doručak ili za večeru, ali možete da ga poslužute i kao slavsko predjelo.
Sastojci:
- 500 gr kora
- 4 jaja
- 4 veze blitve
- 1 kašičica praška za pecivo
- 500 gr sitnog blagog sira
- 100 gr mladog kajmaka
- 1 dl ulja
- 1 dl jogurta
Priprema:
Blitvu blanširajte i sitno iseckajte.
U dubljoj posudi, umutite jaja, dodajte sir, kajmak, prašak za pecivo, jogurt i ulje i sve dobro umutite, pa dodajte iseckanu blitvu. Kajmak je ono što će ovoj piti dati poseban ukus.
Pleh namažite uljem, spustite prvu koru, poprskajte je sa malo ulja, a onda preko stavite drugu. Na red dolazi fil. Drugu koru premažite filom, pa je prekrijte novom korom.
Ređajte kore tako da svaku drugu premažete filom od sira i blitve dok ne potrošite sav materijal. Dve ili tri kore obavezno ostavite za prekrivanje pite.
Kada završite postupak, isecite pitu oštrim nožem, pa po poslednjoj kori sipajte malo ulja i poprskajte je sa malo mlake vode. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite pitu 45 minuta.
Poslužite je toplu uz kiselo mleko.
Prijatno!
Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.